Ukratko
StoryEditor

Vrijednost poljoprivredne proizvodnje u ovoj godini 3,3 milijarde eura

24. Studeni 2023.
šljiva, poljoprivreda

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je prve procjene realnog dohotka u poljoprivredi za ovu godinu, koje predviđaju rast poljoprivredne proizvodnje za 0,8 posto u odnosu na prošlu godinu, na 3,3 milijarde eura.

Neto dodana vrijednost će, procjenjuju statističari, iznositi 1,5 milijardi eura, što je rast od 6,1 posto, a vrijednost realnog dohotka u poljoprivredi u 2023. procijenjena je na 1,89 milijardi eura, što je pad od 2,3 posto.

Bruto dodana vrijednost procjenjuje se na 1,8 milijardi eura, što je u odnosu na prošlu godinu porast od 5,1 posto.

Naknada zaposlenicima u ovoj godini će, kako se procjenjuje, iznositi 204 milijuna eura, što je rast od 15,1 posto u odnosu na godinu prije, navodi se u izvješću DZS-a.

Uloženi rad u poljoprivredi u ovoj godini je u odnosu na prethodnu pao za 0,1 posto, a indeks realnog dohotka u poljoprivredi po jedinici godišnjeg rada procjenjuje se na 9.972 eura, što je pad od 10,4 posto.

Prva procjena realnog dohotka u poljoprivredi izračunana je na temelju podataka dobivenih iz istraživanja DZS-a, administrativnih podataka Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

U procjeni realnog dohotka, kako objašnjavaju statističari, obuhvaćena je cjelokupna poljoprivredna proizvodnja, na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i kod poslovnih subjekata.

20. veljača 2024 04:53