Ukratko
StoryEditor

Wall Street i azijske burze porasle, europske burze izgubile dio jučerašnjih dobitaka

30. Ožujak 2022.
burze dionice

Na Wall Streetu su u utorak Dow Jones i S&P 500 indeks porasli četvrti dan zaredom jer su ulagače ohrabrile vijesti o napretku u mirovnim pregovorima između Rusije i Ukrajine, kao i pad cijena nafte. Dow Jones ojačao je 338 bodova ili 0,97 posto, na 35.294 boda, dok je S&P 500 porastao 1,23 posto, na 4.631 bod, a Nasdaq indeks 1,84 posto, na 14.619 bodova.

Ulagače je ohrabrila vijest da je u mirovnim pregovorima Rusija u utorak obećala da će drastično smanjiti vojne operacije oko Kijeva i sjevernog grada Černihiva, a Ukrajina je predložila neutralni status uz međunarodna jamstva da će biti zaštićena od napada. Ukrajinski pregovarači su rekli da su predložili status po kojem se njihova zemlja ne bi učlanjivala u saveze ili imala baze za strane vojnike, ali bi joj se sigurnost jamčila pod uvjetima sličnima članku 5. koji govori o kolektivnoj obrani NATO-a.

Kako bi suzbila inflaciju koja se u SAD-u kreće na najvišim razinama u 40 godina, blizu 8 posto, nedavno je američka središnja banka povećala ključne kamatne stope po prvi put od 2018. godine, za 0,25 postotnih bodova, a već u svibnju mogla bi ih povećati za daljnjih 0,50 postotnih bodova. Premda se, dakle, očekuje agresivno povećanje kamata Feda, što bi moglo usporiti rast gospodarstva, cijene dionica posljednjih dana rastu jer se ulagači nadaju da je gospodarstvo dovoljno snažno da izdrži daljnje povećanje kamata. Zahvaljujući tome, S&P 500 indeks ublažio je gubitke od početka godine. Još nedavno bio je u području korekcije, odnosno 10 posto ispod svoje rekordne razine, a trenutno je u minusu od početka godine manje od 3 posto.

- S jedne strane, dolaze pozitivne vijesti u vezi Ukrajine i tržište se nada mirovnom sporazumu u određenom trenutku. Stoga su ulagači skloniji rizičnijim investicijama. No, zabrinjava inflacija, pa se vodi rasprava o tome prijeti li SAD-u recesija - kaže Shane Oliver, glavni ekonomist u tvrtki AMP Capital.

Europa: Pad nakon jučerašnjeg rasta

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,86 posto, na 7.537 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 2,80 posto, na 14.820 bodova, a pariški CAC 3,08 posto, na 6.792 boda.

No, na europskim su burzama u srijedu ujutro cijene dionica izgubile dio velikih dobitaka od prethodnoga dana, dok ulagači prate razvoj situacije u Ukrajini nakon jučerašnjih pozitivnih pomaka u mirovnim pregovorima između te zemlje i Rusije.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,5 posto, nakon jučerašnjeg skoka za više od 1,5 posto. Jutros je londonski FTSE indeks ojačao 0,10 posto, na 7.544 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,15 posto, na 14.650 bodova, a pariški CAC 0,70 posto, na 6.745 bodova.

Azijske burze prate smjer Wall Streeta

Cijene dionica na azijskim burzama također su porasle. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio je u plusu 1,2 posto. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks pao 0,8 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Australiji, Hong Kongu i Šangaju porasle između 0,2 i 1,9 posto.

I dok su jutros gotovo sve azijske burze porasle, japanski Nikkei indeks znatno je pao, nakon što je jučer dosegnuo najvišu razinu u dva mjeseca. Pad indeksa posljedica je, kažu analitičari, povlačenja dijela zarade s tržišta na kraju poslovne godine.

Dolar pao, cijene nafte porasle

Na valutnim tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta znatno pala. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 98,20 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 99,05 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti pao s jučerašnjih 124,25 na 122,30 jena, pa je skliznuo s najviše razine u šest godina. Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1110 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0995 dolara.

Cijene su nafte, pak, blago porasle, nakon dva dana pada. Na londonskom je tržištu jutros cijena barela ojačala 0,60 posto, na 110,90 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,61 posto, na 104,85 dolara.

Trgovce 'crnim zlatom' zabrinulo je, naime, 'zatvaranje' Šangaja kako bi se spriječilo širenje koronavirusa, što bi moglo dovesti do smanjenja potražnje za naftom u Kini, najvećem svjetskom uvozniku nafte.

24. travanj 2024 18:55