Ukratko
StoryEditor

We-Kr: Stvaratelj dobiti u svih svojih šesnaest godina poslovanja

23. Rujan 2024.
WE-KR tvornica
Jedan od predvodnika metaloprerađivačke industrije u središnjoj Europi prije četiri godine kupio je njemačku tvrtku Südluft Systemtechnik GmbH, što je pridonijelo povećanju broja klijenata koji dolaze iz raznih industrija

Kompanija WE-KR jedna je od vodećih u metaloprerađivačkoj industriji ne samo u Hrvatskoj nego i u središnjoj Europi. U Ivancu ju je 2006. osnovao Ivan Križanec​, vlasnik i predsjednik Uprave WE-KR-a. Tvrtka se bavi inženjeringom, izradom tehničke dokumentacije, proizvodnjom i montažom tvorničke opreme i dijelova postrojenja, nadzorom, upravljanjem i izvođenjem industrijskih montaža, proizvodnjom industrijske opreme i dijelova postrojenja, proizvodnjom i montažom spremnika, cjevovoda/cjevarije i zračnih kanala, proizvodnjom lakih i teških metalnih konstrukcija te lim-sustava. Posebice je razvijena proizvodnja spremnika (od vrlo malih za automobilsku industriju do velikih koje treba izraditi na mjestu primjene, primjerice za naftnu industriju) te za izradu raznih pretvarača topline (heatexchangers), plovnih bagera (dredge), kontejnera i modula za podatkovne centre.

Neprekidna ulaganja

WE-KR-ova proizvodnja provodi se na više od 42.000 metra četvorna proizvodnog prostora. Na godinu preradi više od 15.000 tona crnog metala, oko 8000 tona nehrđajućeg metala te 1000 tona ostalih materijala. Tvrtka neprekidno ulaže u vrhunsku opremu i strojeve te kvalitetu proizvoda i edukaciju zaposlenika. WE-KR posjeduje certifikate 9001 i 14001,1090, 3834, SCC** i WHG.

Projektni je proizvođač koji radi za sve industrije. Kupci najčešće dolaze iz automobilske, naftne, prehrambene, farmaceutske, ekološke industrije (pretvarači topline, izmjenjivači zraka, razna postrojenja za preradu različitih vrsta otpada…), poljoprivrede (izrada velikih silosa i spremnika) te elektroničke industrije (proizvodnja baterija).

Suvremena i specifična oprema

Osim pripreme projekata i proizvodnje proizvoda po specifikacijama i nacrtima klijenata, WE-KR nudi usluge izmjera i inženjeringa, izrade projekata i tehničke dokumentacije, usluge montaže i vođenja gradilišta. Također, ovisno o slobodnim kapacitetima, a s obzirom na to da posjeduje modernu i specifičnu opremu u proizvodnji, nudi usluge rezanja (plazma i laseri), savijanja i probijanja metala, lakiranja, zavarivanja, bajcanja (pickling) te površinske obrade (sačmarenje, staklarenje i pjeskarenje). Klijenti su velike globalne industrije.

Prije četiri godine WE-KR preuzeo je ​Südluft Systemtechnik GmbH, njemačku tvrtku koja se bavi projektiranjem, izradom i montažom zračnih kanala te ventilacijskih rješenja/postrojenja. Dotad se WE-KR manjim dijelom bavio izradom zračnih kanala, pa je kupnjom Südlufta proširio portfolio u tom tržišnom segmentu te povećao i svoj i Südluftov segment kupaca, kao i ukupan promet grupacije. Obrazovni je profil WE-KR-ovih zaposlenika od srednjoškolske naobrazbe do doktora znanosti iz područja strojarstva i obrade metala, a izvan proizvodnje najbrojniji su inženjeri strojarstva i elektrotehnike.

Impresivni rezultati

Tijekom svih godina poslovanja WE-KR je poslovao s dobiti. Povremeno mu je prihod na godišnjoj razini rastao 15 posto, no prema planu poslovanja planiran je rast od najmanje osam posto. Tijekom 2023. ostvario je prihod od 65 milijuna eura, a ukupan je prihod s poslovnicom u Njemačkoj i Südluftom iznosio 121 milijun eura. Tvrtka izvozi više od 90 posto proizvodnje i ostvaruje više od 90 posto prihoda na stranom tržištu.

Osvojio je WE-KR mnogo nagrada: Zlatnu kunu 2012., 2020. i 2021., prema izboru Ministarstva poduzetništva i obrta 2013. proglašen je najuspješnijim srednjim poduzetnikom, 2016. osvojio je Zlatnu bilancu, 2022. prema izboru CROMA-e bio je najuspješniji poduzetnik godine, 2023. Dun & Bradstreet potvrdio je kvalitetu njegova poslovanja dodijelivši mu certifikat za platinastu izvrsnost, a 2024. prema izboru Europske udruge menadžera – direkcije za izbor najmenadžera BiH, jugoistočne i srednje Europe dobio je nagradu za najmenadžera i najkompaniju godine.

28. rujan 2024 20:13