Uncategorized
StoryEditor

Austrija smanjila porez za bankare

13. Srpanj 2016.

Austrijska vlada usvojila je u utorak odluku o smanjenju bankovnog poreza kako bi poduprla likvidnost i profitabilnost zajmodavca i izbjegla probleme kakvi trenutno muče banke u susjednoj Italiji.

Banke će tako ubuduće u proračun na ime tog poreza godišnje uplaćivati ukupno oko 100 milijuna eura, objavio je u utorak na konferenciji za novinstvo nakon sjednice vlade kancelar Christian Kern. Trenutno uplaćuju pet do šest puta više.

U sklopu izmjena sustava oporezivanja banke će ipak jednokratno u proračun uplatiti oko milijardu eura, što vlada planira potrošiti na obrazovanje, istraživanje i infrastrukturu, navodi Reuters.

"Mislimo da je posrijedi razumna mjera koja će osigurati... potrebnu likvidnost i omogućiti profitabilnost i time nam pomoći da izbjegnemo probleme poput onih u Italiji", kazao je kancelar Kern, aludirajući na bankovnu krizu u susjednoj zemlji.

Austrija će u izmjenama slijediti primjer Njemačke i iduće godine uvesti porez na dobit a ne na aktivu banaka kao što je trenutno slučaj.

05. svibanj 2024 14:11