Uncategorized
StoryEditor

Azimov: Hrvatski ulagači u Rusiju osjećat će se kao kod "kuće"

16. Svibanj 2018.

 

U Hrvatskoj gospodarskoj komori u srijedu je održano predstavljanje investicijskih i turističkih potencijala Kalinjingradske oblasti Ruske Federacije, u sklopu koje je potpisan i Sporazum o suradnji između HGK i Trgovinsko industrijske komore Kalinjingrada.

>>>Azimov: Ruske banke došle su stabilizirati Agrokor

Počasni konzul Hrvatske u Ruskoj Federaciji Stefano Vlahović Kalinjigradsku regiju opisao je kako najbolju ulaznu točku na tržište od 150 milijuna potrošača koji imaju slične potrebe kao europski kupci.

"Kalinjingrad je izravno povezan s Hrvatskom cestovnom magistralom, što znači da fizički možete sjesti ujutro u autu kod nas i biti u Kalinjingradu navečer. Riječ je o ruskoj eksklavi koja ima bescarinski režim, olakšan postupak dobivanja vize i najinteresantnija je regija za ulazak u Rusiju", naglasio je Vlahović.

Investicijske potencijale Kalinjingradske oblasti i perspektive suradnje s hrvatskim tvrtkama prezentirao je zamjenik gubernatora Kalinjingradske oblasti Aleksandar Šenderjuk-Židkov. Istaknuo je povoljan geografski položaj regije i dobru prometnu povezanost kao glavne prednosti pri poslovanju.

>>>DZS: Robni izvoz pada, uvoz raste

"Specifično je da imamo morsku luku koja nikad ne zamrzava, a željezničke tračnice su građene po europskim standardima. Svoju poslovnu politiku baziramo na tri stupa: razumljivom zakonodavstvu, kvalitetnoj infrastrukturi i povoljnoj administrativnoj klimi. Koncentriramo se na državne industrijske parkove gdje investitor može dobiti puni opseg usluga potreban za posao. Možete uvesti bilo koju robu bez PDV-a i carine, što otvara mogućnost uvoza u Rusku Federaciju po posebnom režimu. Uvozne barijere u Rusiji su sve rigoroznije posljednjih godina, a mi kao regija tu predstavljamo jedinstveno platformu za olakšan ulazak na to tržište", pojasnio je Šenderjuk-Židkov.

Vladimir Zarudny, rukovoditelj Korporacije za razvoj Kalinjingradske oblasti, objasnio je kako ulagače u industrijskim zonama nastoje maksimalno osloboditi svih davanja te im olakšati prilagodbu legislativi i ekološkim propisima da bi što bezbolnije mogli pokrenuti biznis.

>>>Cappelli najavio skoro milijardu eura ulaganja u turizam

"Izuzetno mi je drago da će u našem Kalinjingradu igrati hrvatska nogometna reprezentacija. Vaši navijači će se tamo osjećati kao kod kuće, a isto mogu reći za vaše poduzetnike koji se odluče za ulaganja u tu regiju. Rusija je spremna na bolju gospodarsku suradnju, a to mora biti i Hrvatska. Mi ne igramo nikakve geopolitičke igre koje bi narušile odnose Hrvatske s EU, ali nažalost, ekonomski odnosi nisu na razini na kojoj mogu biti. Poslije desetljeća stagnacije naše gospodarske suradnje nadam se da će je poduzetnici poboljšati", izjavio je veleposlanik Ruske Federacije u Hrvatskoj Anvar Azimov.

Predsjednik Kalinjingradske Trgovinsko-industrijske komore Feliks Lapin je kazao kako komorski sustavi igraju važnu ulogu u olakšavanju poslovanja kompanijama.

>>>Blokirano oko 24 tisuće poslovnih subjekata

"Svakodnevno smo u kontaktu s poduzetnicima i predstavnicima vlasti i nastojimo efikasno rješavati probleme među njima. Očekujemo i poduzetnike iz Hrvatske da povećaju svoja ulaganja kod nas", poručio je Lapin.

Sve spremno za SP 2018.

O turističkim potencijalima Kalinjingradske oblasti u sklopu pripreme za Svjetsko nogometno prvenstvo 2018. (hrvatska nogometna reprezentacija igra svoju prvu utakmicu u skupini s Nigerijom u Kalinjingradu) govorio je ministar kulture i turizma Kalinjingradske oblasti Andrej Ermak.

>>>Putin otvara ‘orijaški most’ prema Krimu

"Hrvatski navijači su već kupili oko 3000 karata za utakmicu s Nigerijom, a u četiri susreta koji će se održati u Kalinjingradu očekuje se oko 130.000 posjetitelja", rekao je Ermak, najavivši fan zonu koja će primati do 15.000 ljudi i pružati brojne vidove zabave. Istaknuo je da je kompletna infrastruktura, od aerodroma do hotelskih smještaja, kompletno obnovljena i spremna za prihvat navijača.

Posebna su zanimljivost Putovnice turista koje sadrže razne informacije o gradu i karte na hrvatskom jeziku.

 

Ovo predstavljanje je uvodna priprema za odlazak hrvatskoga gospodarskog izaslanstva u Kalinjingrad od 14. do 16. lipnja, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore. Izaslanstvo je dio inicijative Sport spaja biznis, a tijekom posjeta će se organizirati poslovni razgovori hrvatskih i ruskih gospodarstvenika u suradnji s Trgovinsko-industrijskom komorom Kalinjingrada i administracijom grada.

20. travanj 2024 00:43