
Taste the Mediterranean: Vrhunski chefovi okupljaju se u Malom Lošinju

Mali Losinj, Croatia
Od 11. do 14. rujna u Malom Lošinju održat će se međunarodni festival hrane, vina, gastronomije i mediteranskog načina življenja
Festival će ugostiti vrhunske chefove nagrađene Michelinovim zvjezdicama, Gault&Millau kapicama i JRE priznanjima. Mediteranski chefovi prvi će se put okupiti u Malom Lošinju, gdje će zajedno sa chefovima domaćinima pripremati ekskluzivne večere u najboljim restoranima i konobama u gradu, te u fine dining restoranima Lošinj Hotels & Villas u uvali Čikat.
U okviru festivala TTM održat će se i posebna konferencija posvećena Kvarneru – Europskoj regiji gastronomije 2026. – koja će okupiti stručnjake iz područja turizma, gastronomije, hotelijerstva, kulture i umjetnosti. Međunarodno nagrađivani chefovi održat će i edukativne kulinarske radionice za buduće mlade kuhare iz srednje ugostiteljske škole.
Na programu Festivala su paneli, radionice, mediteranske večere, degustacije vina, masterclassovi vrhunskih chefova, izložbe, glazbeni programi i druga ekskluzivna događanja.
Festival Taste the Mediterranean pokrenut je 2014. kada je UNESCO hrvatsku mediteransku prehranu uvrstio na popis svjetske nematerijalne kulturne baštine, a prethodno je održan u Šibeniku, Rovinju, na otoku Hvaru i u Splitu, te je postao nezaobilazno gourmet događanje u hrvatskom dijelu Mediterana. Festivalski atraktivni program već 13 godina privlači profesionalce i turiste pod motom – dobra hrana, dobra vina, dobra zabava.
Hrvatska, zajedno sa Italijom, Španjolskom, Portugalom, Grčkom, Marokom i Ciprom, uvrštena je na UNESCO-ov reprezentativni popis zemalja čija se mediteranska prehrana priznaje kao nematerijalna kulturna baština čovječanstva.
O festivalu u brojkama:
12 Međunarodnih festivala u Splitu, Šibeniku, Hvaru i Rovinju
20 zemalja sudionica
150 nagrađivanih vrhunskih stranih i domaćih chefova (Gault&Millau, Michelin, 50 Best)
130 ekskluzivnih večera koje su zajedno pripremala 2, 3 ili više chefova
1 ekskluzivni noćni cooking show “Zvjezdani chefovi pod zvjezdanim nebom” na tvrđavi Sv. Mihovila u Šibeniku: 3 chefa okrunjena Michelinovim* – San Degeimbre, Lionel Levy i Guillaume Sourrieu – pripremili su 3000 degustacija za 1000 posjetitelja
125 masterclassa održali su najbolji domaći i strani chefovi
780 polaznika kulinarskih radionica za profesionalne chefove, nastavnike i studente
85 međunarodnih govornika na panelima, predavanjima, okruglim stolovima i konferencijama – otvorenim za javnost
120 izlagača/proizvođača hrane, vina i maslinovog ulja
40 umjetnika i zabavljača
120 domaćih i stranih novinara
250 kg dagnji za “Pidočijadu” povodom 960. obljetnice Šibenika
45 000 posjetitelja
40 chefova iz 10 zemalja okupilo se u Splitu 2022. povodom 10. obljetnice Međunarodnog festivala Taste the Mediterranean
Leonor Espinosa, najbolja chefica svijeta, pripremala je 2023. na otoku Šolti ekskluzivnu večeru za 60 gostiju
Više o programu festivala TTM potražite OVDJE