Zeleno i digitalno
StoryEditor

Bez Kine nema ni čiste zelene energije

04. Travanj 2023.

Tehnologije čiste energije su tehnologije koje proizvode energiju iz obnovljivih izvora ili izvora koji ne zagađuju,  a istovremeno smanjuju negativne utjecaje na okoliš.  Razvoj i primjena tehnologija čiste energije postali su sve važniji posljednjih jer tehnologije čiste energije nude način za smanjenje emisija stakleničkih plinova, poboljšanje kvalitete zraka i smanjenje ovisnosti o fosilnim gorivima.

Međutim, kada se pogleda gdje se proizvode sve te tehnologije i potrebne komponente vidimo da jedna zemlja dominira industrijom, a to je Kina, koja se inače nije obavezala za sva čuda zelenih politika i obveza koje se smišljaju na Zapadu.

Kina, zajedno s ostatkom azijsko-pacifičke regije, čini približno 75 posto globalnih proizvodnih kapaciteta u sedam tehnologija čiste energije.

Na temelju IEA-inog izvješća ‘Perspektive energetske tehnologije za 2023.‘ napravljena je ova grafika koja pokazuje globalne proizvodne kapacitet po regijama za tehnologije zelene energije, uključujući kopnene i morske  vjetroelektrane, solarne fotonaponske (PV) sustave, električna vozila (EV), kamione na gorive ćelije i toplinske pumpe.

image
foto Visualcapitalist

Stanje globalnih proizvodnih kapaciteta

Proizvodni kapacitet odnosi se na maksimalnu količinu robe ili proizvoda koju postrojenje može proizvesti unutar određenog razdoblja. Određuje ga nekoliko čimbenika, uključujući:

  • Veličina proizvodnog pogona
  • Broj dostupnih strojeva ili proizvodnih linija
  • Razina vještina radne snage
  • Dostupnost sirovina

Prema IEA-i, globalni proizvodni kapaciteti za tehnologije čiste energije mogu povremeno premašiti kratkoročne proizvodne potrebe. Trenutno to vrijedi posebno za EV baterije i kamione s gorivnim ćelijama. Na primjer, dok je samo 900 kamiona s gorivnim ćelijama prodano na globalnoj razini 2021., ukupni kapacitet prema vlastitoj prijavi proizvođača bio je 14 000 kamiona.

To znači da treba značajno povećati proizvodne kapacitete u nadolazećim desetljećima ako se potražnja uskladi s IEA-inim scenarijem neto nultih emisija za 2050. godinu. Takav razvoj zahtjeva ulaganja u novu opremu i tehnologiju, razvoj radne, pristup sirovinama i rafiniranim materijalima te optimizaciju proizvodnih procesa radi poboljšanja učinkovitosti.

Što Kini daje prednost?

Od gore navedenih tehnologija čiste energije i njihovih komponenti, Kina u prosjeku čini 65 posto globalnog proizvodnog kapaciteta. Za određene komponente, poput solarnih fotonaponskih ploča, taj postotak iznosi čak 96 posto.

Evo raščlambe kineskog proizvodnog kapaciteta po tehnologiji čiste energije.

image
foto Visualcapitalist

Dakle, što Kini daje ovu prednost u sektoru tehnologije čiste energije? Prema izvješću IEA, odgovor leži u kombinaciji čimbenika. To su niski troškovi proizvodnje, dominacija  u obradi metala poput kobalta, litija i ostalih rijetkih metala te održiva podrška ulaganjima. Mješavina ovih čimbenika omogućila je Kini da zauzme značajan udio na globalnom tržištu čistih tehnologija.

Kako se tržište za rješenja s niskim emisijama bude širilo, kineska dominacija u sektoru vjerojatno će se nastaviti u nadolazećim godinama i imat će značajne implikacije na globalnu energiju.

17. travanj 2024 14:55