Zeleno i digitalno
StoryEditor

Darrer u suradnji s kanadskim Minus Global Internationalom plasira uređaje za dekompoziciju otpada hrane

03. Svibanj 2022.

U skladu s ciljevima politike Europske Unije i nacionalne politike gospodarenja otpadom, odnosno njegovim smanjenjem na izvoru, tvrtka Darrer odlučila je ponuditi i plasirati na hrvartsko tržište uređaje za dekompoziciju otpada hrane. Potpisivanjem ugovora s kanadskom tvrtkom Minus Global International, navedeno je u priopćenju, tvrtka se obvezala distribuirati uređaje pod nazivom ORCA digestor.

Uređaji su namjenjeni sprejčavanju nastanka i nagomilavanja biootpada te se njihovom nabavom smanjuje se količina biootpada koji se odlaže na odlaglištima čime se doprinosi učinkovitom gospodarenju otpadom.

ORCA dizajnira, proizvodi i prodaje inovativni ORCA aerobni digestor koji omogućuje brzo kompostiranje otpada od hrane u institucionalnim i komercijalnim uvjetima. Mikrobnim procesom otpad od hrane pretvara se u tekućinu koja se može sigurno ispustiti u sanitarni kanalizacijski sustav. Rješenje stvara značajne uštede za kupce uz preusmjeravanje otpada hrane s odlagališta i smanjenje emisija povezanih s prijevozom otpada. 

Inače, u ponodi su četiri različite veličine modela ORCA-a, a distribuira 2000 jedinica diljem svijeta. Prilagodljiva je, može obraditi količinu otpada hrane iz bilo koje kuhinji, a s obzirom na to da uređaji dolaze u više dimenzija pristaju u kuhinje različitih veličina. ORCA koristi tehnologiju s konstrukcijom od nehrđajućeg čelika. Koristi ORCA Biochips otopinu za mikroorganizme koja 'probavlja' otpad od hrane. Svaki model je opremljen ugrađenom vagom. Uređaji omogućuju praćenje težine svakog komada hrane koja se unosi. Podaci o mjerilu se prate i prikupljaju na portalu, personaliziranoj nadzornoj ploči koja omogućavca analizu podataka u stvarnom vremenu i izradu prilagođenih izvješća.

26. travanj 2024 10:11