Zeleno i digitalno
StoryEditor

Dovoljno smo bogati obnovljivim izvorima da nam ne treba nuklearna energija

28. Svibanj 2024.
Goran Krajačićfoto Ratko Mavar

Hrvatska vrlo brzo može sve svoje potrebe za električnom energijom zadovoljiti iz obnovljivih izvora energije, a možemo postati i značajan izvoznik. Neki su to od zaključaka prezentacije Gorana Krajačića, izvanrednog profesora na zagrebačkom Fakultetu strojarstva i brodogradnje održane na Liderovoj konferenciji Energetska budućnost Hrvatske. Prezentacija je bila naslovljena ‘Hrvatska energetska tranzicija zarobljena u prošlosti ili na pragu blistave budućnosti‘, a kako izgleda ta zarobljenost u prošlosti Krajačić je pokazao na primjeru ovisnosti o plinu.

Pri tome se osvrnuo na prostorni plan otoka Lastova koji je donijet relativno nedavno, 2020. godine. U njemu je između ostaloga navedeno kako se planira plinofikacija Lastova.

– Da otok Jabuka ima prostorni plan, možda bi u njemu bila spomenuta plinofikacija – kazao je Krajačić.

No, i naša prošlost nekada je bila mnogo blistavija, imajući u vidu da je još u 19. stoljeću puštena u rad hidroelektrana Krka čime smo bili predvodnici u razvoju elektroenergetskih sustava.

Europa je najavila da će do 2050. postati klimatski neutralni kontinent, a neke države-članice već su daleko odmakle u približavanju tom cilju. Primjerice, Danska je već u potpunosti dekarbonizirala proizvodnju toplinske energije, a na tome su i izgradili i primjetne industrijske kapacitete. Danska je tako s 11. mjesta u Europi po udjelu obnovljivih izvora energije u 2004. skočila na četvrtu poziciju u 2022. godini. Istovremeno, Hrvatska je pala sa četvrtog mjesta na deveto, istaknuo je Krajačić.

Prema njegovu sudu, u proizvodnji zelene energije smo još na dobrom putu, ali nema pomaka u gradnji transportnih kapaciteta te grijanja i hlađenja. Europski plan RePower predviđa da se na starom kontinentu postoji 600 MW kapaciteta u solarnim elektranama te 500 GW u vjetroelektranama. Ako bi se to preslikalo na Hrvatsku, trebali bi imati pet GW u solaru te oko četiri GW u vjetroelektranama. Ako se tome pribroji i proizvodnja iz geotermalnih elektrana te kogeneracijskih postrojenja, Hrvatska može proizvoditi ukupno 23 TWh električne energije iz obnovljivih izvora energije.

– Gdje je tu prostor za nuklearnu energiju? – ističe Krajačić.

Kako je kazao, Hrvatska ima veliku priliku i da postane svojevrsni testni poligon za nove tehnologije u obnovljivim izvorima energije. Prepreke razvoju zelene energije u Hrvatskoj ovaj stručnjak vidi u brzini širenja distribucijske mreže, zatim sporoj elektrifikaciji prijevoza te kapacitetima za zeleni vodik, amonijak i metanol koji su tek u povojima.

– Budućnost je u pametnim energetskim sustavima koji će biti koordinirani i optimirani. Na novoj energetici možemo graditi i novu industriju – zaključio je Krajačić.

image

Goran Krajačić

foto Ratko Mavar
16. lipanj 2024 14:11