Zeleno i digitalno
StoryEditor

Erste banka izdala prvu zelenu obveznicu u iznosu od 400 milijuna eura

24. Siječanj 2024.
Krešimir Barić, Erste

Erste banka zaključila je izdanje inauguralne tzv. zelene ‘preferred senior‘ obveznice na međunarodnom tržištu kapitala, u ukupnom iznosu od 400 milijuna eura, s dospijećem pet godina uz mogućnost opoziva nakon isteka četiri godine, priopćeno je iz Erstea. Izdanje obveznica realizirano je uz godišnju kamatnu stopu od 4,875 posto te prinos od 4,901 posto. Obveznica će biti uvrštena na Službeno tržište Bečke burze, a zajednički agenti izdanja bili su BNP Paribas SA, Citigroup, Erste Group AG i Societe Generale.

Predmetna obveznica izdaje se u zelenom formatu u okviru tzv. Erste Group Sustainable Finance Frameworka te predstavlja prvo izdanje zelene obveznice bilo kojeg izdavatelja s područja Republike Hrvatske. Ovo izdanje realizirano je u svrhu ispunjenja tzv. MREL zahtjeva (Minimalni zahtjev za regulatorni kapital i prihvatljive obveze), kao sastavnog dijela EU regulatornog okvira, a prikupljena sredstva, osim što će doprinijeti daljnjoj kvalitetnoj diverzifikaciji izvora sredstava banke, koristit će se za poticanje zelenih i održivih investicija te projekata. Važno je naglasiti da se radi o ukupno osmom po redu izdanju obveznica Erste banke na domaćem i međunarodnom tržištu kapitala, čime je banka još jednom potvrdila svoju poziciju najaktivnijeg nedržavnog izdavatelja obveznica u Hrvatskoj.

Izdanje je bilo namijenjeno institucionalnim investitorima na međunarodnom i domaćem tržištu, a posebno je vrijedno naglasiti da je njihov interes bio najveći ikada u odnosu na planirani iznos izdanja za ovakvu vrstu vrijednosnog papira, kad su u pitanju izdavatelji, kreditne institucije s područja CEE regije, te je u jednom trenutku premašio iznos od tri milijarde eura. U konačnoj alokaciji u najvećem omjeru sudjelovali su investicijski fondovi s udjelom od 68 posto, zatim osiguravajuće kuće s 11 posto, banke s 9 posto, dok su ostale kategorije ulagatelja sudjelovale s 12 posto udjela. U izdanju je sudjelovalo preko 200 institucionalnih investitora, uz vrlo izraženu geografsku diverzifikaciju predvođenu investitorima iz Velike Britanije 52 posto te Njemačke, Austrije i Švicarske (tzv. DACH regija) s 18 posto.

- Izuzetno smo zadovoljni i ponosni zbog uspješne realizacije izdanja prve zelene ‘preferred senior‘ obveznice, prve takve kad su u pitanju izdavatelji iz Republike Hrvatske, kao i vrlo velikim interesom investitora koji potvrđuje ispravnost naše strategije i poslovnog modela. Ovim izdanjem dodatno smo učvrstili poziciju predvodnika među izdavateljima obveznica, financijskim institucijama u Hrvatskoj, kao i orijentaciju na pružanje dodatnog impulsa razvoju domaćeg tržišta kapitala. U skladu s našom strategijom financiranja, iznos prikupljen ovim izdanjem iskoristit ćemo za podršku zelenim i održivim projektima, čime još jednom želimo naglasiti važnost poticanja i provedbe ESG okvira u uspješnom i dugoročnom održivom poslovanju banke, ali i svih naših klijenata - istaknuo je ovom prigodom Krešimir Barić, CFO Erste banke.

23. veljača 2024 15:50