Zeleno i digitalno
StoryEditor

Globalne emisije CO2 ove godine rastu manje od 1 posto zbog obnovljivih izvora

19. Listopad 2022.
co2 dva

Očekuje se da će globalne emisije ugljičnog dioksida od izgaranja fosilnih goriva ove godine porasti za nešto manje od 1 posto, s obzirom na to da je ekspanzija obnovljivih izvora energije i električnih vozila nadmašila potražnju za ugljenom, objavila je Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Emisije CO2 ove će se godine povećati za gotovo 300 milijuna tona, na 33,8 milijarda tona, što je daleko manji porast u odnosu na skok od gotovo 2 milijarde tona u 2021., stoji u izvješću agencije.

Na porast je ove godine utjecala proizvodnja električne energije, kao i sektor zrakoplovstva s obzirom na to da se zračni promet oporavlja nakon razdoblja pandemije.

Premda je povećanje moglo biti puno veće te iznositi i milijardu tona s obzirom na porast potražnje za ugljenom kao posljedice porasta cijene plina koja je skočila zbog rata u Ukrajini, to se nije dogodilo zbog razvoja sektora obnovljive energije i porasta broja električnih vozila.

- Globalna energetska kriza izazvana ruskom invazijom na Ukrajinu potaknula je mnoge zemlje da se okrenu ostalim izvorima energije kojom su zamijenile isporuku prirodnog plina što ga je Rusija uskratila tržištu. Ohrabrujuća je vijest da solarna energija i energija iz vjetra popunjavaju velik dio praznine, pri čemu se čini da je povećanje upotrebe ugljena relativno malo i privremeno - rekao je izvršni direktor IEA Fatih Birol..

27. rujan 2023 23:19