Zeleno i digitalno
StoryEditor

Goodyear izrađuje održive gume od – ruskog maslačka

11. Travanj 2022.
Ruski maslačak bere se svakih šest mjeseci i mnogo je otporniji, može ga se uzgajati na različitim temperaturama i okruženjima

I dok veliki automobilski brendovi ulaze na tržište električnih vozila, proizvođači guma poput Goodyeara i Michelina eksperimentiraju s inovativnim materijalima koji će i njihovu ponudu učiniti ekološki prihvatljivijom. Kompanija Goodyear se tako bacila na razvoj proizvodnje guma od ruskog maslačka ili Taraxacum kok-saghyz (TKS).

Naime, guma se tradicionalno proizvodi od sintetskog ili prirodnog kaučuka koji se uzgaja u tropskim krajevima i potrebno je oko sedam godina da izraste dovoljno da ga se može koristiti u industrijske svrhe. Ruski maslačak se bere svakih šest mjeseci i mnogo je otporniji, može ga se uzgajati na različitim temperaturama i okruženjima.

Podrška ministarstva

Osim što je proizvođačima uzgoj maslačka praktičniji, ekološki je prihvatljiviji. Trenutno preko 90 posto prirodne gume dolazi od kaučuka, a njegov je uzgoj rezultirao deforestacijom i narušavanjem prirodne raznolikosti.

– Globalna potražnja za prirodnom gumom nastavlja rasti, a ovo je ključan trenutak za razvoj novih izvora prirodne gume koji će pomoći i s potencijalnim nestašicama u budućnosti – kazao je medijima Chris Helsel, potpredsjednik i izvršni direktor za tehnologiju u Goodyearu.

Istraživački projekt kompanije financira američko ministarstvo obrane, a prve će gume od ruskog maslačka biti testirane na vojnim vozilima, a potom na gumama za širu potrošnju.

24. travanj 2024 08:02