Zeleno i digitalno
StoryEditor

Lista CO2 zagađivača: Koji sektori proizvode najviše CO2?

15. Listopad 2023.

Ugljični otisak jedan je od najvećih neprijatelja očuvanja okoliša i borbe za održivost. Kako bi se izborili protiv klimatskih promjena zadaća sviju nas postaje smanjiti svoj ugljični otisak, a poseban je pritisak na kompanijama. No, jeste li se ikada zapitali koji sektori stvaraju najviše emisija CO2 u svijetu?

Visual Capitalist je prema analizi koju je proveo S&P Global Inc napravio pregled sektora koji proizvode najviše emisija CO2. S time da se pregled odnosi na emisije stvorene izravno iz izvora koji su u vlasništvu ili pod kontrolom poduzeća, kao što su njihovi objekti i vozila.

Odnosno, takozvane emisije opsega 1 dobro ističu utjecaj tvrtke na okoliš jer predstavljaju izravne emisije povezane s proizvodnjom ili stvaranjem proizvoda tvrtke, nebitno radi li se o materijalnoj robi, digitalnom softveru ili uslugama. Za razliku od njih, emisije opsega 2 i 3 obuhvaćaju neizravne emisije povezane s aktivnostima tvrtke, uključujući one iz kupljene električne energije tvrtke, iznajmljene imovine ili ulaganja.

Najveći zagađivači 

Prema analizi S&P Globala o prosječnom intenzitetu emisija CO2 u razdoblju od 2019. do 2020. godine po sektoru, komunalne usluge sektor su s najintenzivnijim ugljikom na svijetu. Ovaj je sektor emitirao čak 2,6 tisuća tona CO2 na milijun dolara prihoda.

image

Sektori s najvećim CO2 otiskom

foto Visual Capitalist

Odmah nakon toga slijede sektori proizvodnje materijala (kemikalije, građevinski materijali, ambalaže, metali i rudarstvo) i energetika s 918 tona, odnosno 571 tona CO2. Osim toga, S&P Global je također izdvojio neke zanimljive uvide kada su u pitanju razne industrije unutar sektora materijala.

Primjerice proizvodnja cementa ima iznimno visoku razinu stvaranja emisija, emitirajući više nego dvostruko više od emisija iz sektora komunalnih usluga (5,4 tisuća tona CO2 na milijun dolara prihoda). Zatim, proizvodnja aluminija i čelika također prilično intenzivno stvaraju emisije – emitirale su 1,4 tisuća, odnosno 1,3 tisuća tona u razdoblju od 2019. do 2020. godine. No, materijali s relativno niskim emisijama poput zlata, stakla, metala i proizvoda od papira smanjuju prosječne emisije sektora materijala.

S druge strane tri sektora koji ostavljaju najmanji otisak su financijski, komunikacijske usluge i zdravstvena njega. S obzirom na trendove i na općenito sve intenzivniju potrebu smanjenja CO2 i borbu protiv klimatskih promjena ovakav pregled je zasigurno korak u dobrom smjeru, no za značajniji iskorak potrebno je pomnije sagledati industrije i sektore s intenzivnim emisijama te razmisliti o mogućim načinima dekarbonizacije globalnog gospodarstva.

01. svibanj 2024 08:26