Zeleno i digitalno
StoryEditor

Nijedan energetski div ne planira gasiti proizvodnju fosilnih goriva

05. Prosinac 2023.
foslina goriva, ugljen, kopanje

Zemlje sa značajnom proizvodnjom nafte i plina obavezale su se svesti emisiju štetnih plinova neto na nulu, ali nijedna ne planira u konačnici stati s bušenjem, pokazuje istraživanje neovisne udruge Net Zero Tracker.

Nalazi istraživanja otkrivaju jaz između ciljeva koje su zemlje postavile kako bi izbjegle katastrofalne razmjere klimatskih promjena i njihovih stvarnih planova o nastavku proizvodnje energenata koji emitiraju ugljikov dioksid, zaključili su u Net Zero Trackeru.

- Zemlje masovno poručuju da im je ambicija ‘neto nula‘, ne obvezujući se na postupno izbacivanje iz upotrebe fosilnih goriva, što naglašava potrebu da podrobno navedu kako će postići te ciljeve -  rekla je koautorica istraživanja Natasha Lutz sa Sveučilišta u Oxfordu.

Vlade na summitu Ujedinjenih naroda (UN) o klimi COP28 u Dubaiu raspravljaju o dogovornom postupnom isključivanju iz upotrebe fosilnih goriva koja emitiraju CO2, glavni uzrok klimatskih promjena.

Na ‘neto nulu‘ obavezalo se 69 zemalja koje proizvode naftu, uključujući naftne divove poput Saudijske Arabije, Sjedinjenih Država, Rusije, Kine i domaćina summita Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), pokazale su informacije koje je Reuters dobio na uvid.

Samo tri manja proizvođača nafte, Danska, Španjolska i Francuska, izložila su konkretne planove o prestanku bušenja, rekli su istraživači. Danska i Španjolska izolirane su i u skupini proizvođača plina u planovima postupnog gašenja proizvodnje.

I domaćin summita UAE namjerava svesti emisiju neto na nulu, ali i povećati kapacitete za proizvodnju nafte i povećati proizvodnju plina, prema planovima državne tvrtke ADNOC.

Predsjednik UN-ovog odbora za klimatske znanosti Jim Skea rekao je u ponedjeljak da se do 2050. globalna potrošnja nafte mora smanjiti za 60 posto, a upotreba plina za 45 posto kako temperatura na Zemlji ne bi porasla više od 1,5 stupnjeva Celzijusa.

Taj scenarij predviđa ‘znatno smanjenu potrošnju fosilnih goriva‘ do 2050., rekao je Skea na summitu COP28, uz postupno izbacivanje iz upotrebe ugljena.

27. travanj 2024 00:12