Zeleno i digitalno
StoryEditor

Podatkovni centri rješenje za pregrijavanje vide u obnovljivim izvorima energije

26. Srpanj 2022.

Piše: Anamarija Mujanović

I dok se Ujedinjeno Kraljevstvo odmara od najvećeg toplinskog udara u bliskoj povijesti, već se najavljuje novi val visokih temperatura koji bi mogao stvarati probleme podatkovnim centrima. Tako su nedavno tehnološki giganti Google i Oracle morali isključiti svoje cloud servere zbog zatajenja sustava hlađenja u njihovim podatkovnim centrima u Londonu.

Obje su tehnološke tvrtke odmah nakon isključivanja servera zbog pregrijavanja izvijestile širu javnost o problemu.

‒ Nakon neuobičajeno visokih temperatura na području Londona, dvije rashladne jedinice u podatkovnom centru doživjele su kvar kada su morale raditi iznad svojih projektiranih ograničenja ‒ objavila je tehnološka tvrtka Oracle prošli tjedan.

Slično su objavili i iz tvrtke Google rekavši da je zatajio sustav hlađenja u jednoj od zgrada u Londonu, pa su zato morali isključiti nekoliko servera kako bi spriječili štete na strojevima.

Brojni stručnjaci za BBC su rekli kako sumnjaju da bi podatkovni centri mogli naići na poteškoće zbog sve viših temperatura, stoga trenutno brojni operateri pripremaju planove za oporavak od katastrofa. Jedan od njih je i britanska tvrtka Redcentric.

Kako je za BBC rekao Paul Hone, menadžer Redcentrica, iako su podatkovni centri dizajnirani da izdrže visoke temperature, ovogodišnji ih je toplinski val doveo do 'gornje granice projektiranih očekivanja', no njihov sustav hlađenja je izdržao.

Potraga za eco-friendly sustavima

Ipak, meteorolozi upozoravaju da će visoke temperature postati sve češća pojava u Ujedinjenom Kraljevstvu što znači da će tehnološke tvrtke u ovom području morati nadograditi svoje sustave hlađenja, a dodatno hlađenje znači i dodatnu potrošnju električne energije što zauzvrat može značiti povećanu emisiju ugljika. Razlog je to sve veće potražnje za ekološki prihvatljivijim oblicima hlađenja.

Dobar je primjer ekološki prihvatljivog podatkovnog centra prije dvije godine prikazala tvrtka Microsoft kada su objavili rezultate svog tzv. projekta Natick. Riječ je o eksperimentu započetom 2018. godine kada je tehnološka tvrtka spustila vlastiti podatkovni centar veličine transportnog kontejnera u more kod Škotske na dubinu od 35 metara dubine.

Nakon dvije godine testiranja podatkovni centar su izvukli iz mora, što je, kako su priopćili iz Microsofta, bio dokaz da je koncept podvodnih podatkovnih centara ostvariv te da je čak i praktičan zbog prirodnog hlađenja koji je pružala morska voda.

Iako je riječ o tek početnom eksperimentu, vjeruje se da će podatkovni centri u budućnosti u potpunosti prijeći na obnovljive izvore energije, kao što je, recimo, hlađenje iz geotermalnih izvora.

17. travanj 2024 18:32