Zeleno i digitalno
StoryEditor

Sunčane elektrane: Instaliranje solara za vlastite potrebe nije jednostavno, ali nije ni kvantna fizika

31. Ožujak 2023.

Kako se sve više okrećemo čistim i zelenim izvorima energije te, nikako manje važno, razmišljamo kako smanjiti mjesečne troškove, sunčane elektrane postaju sve popularnije. Iako interes građana raste, vozeći se po Sloveniji, Austriji ili nekoj drugoj zemlji Europske unije i dalje ćemo vidjeti više krovova ‘obučenih‘ u panele nego u Hrvatskoj, koja je i dalje na začelju u EU-u prema broju postavljenih sunčanih elektrana.

Energetski stručnjak i docent na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Ninoslav Holjevac ​ističe indikativne podatke koji bi mogli dati odgovor na pitanje zašto je tome tako. Naime, prema recentnom istraživanju agencije IPSOS koje je naručila jedna od stranaka EU parlamenta 91 posto građana Hrvatske ne zna ništa ili gotovo ništa o procesu dobivanja dozvola i instalacije solarne elektrane, više od 80 posto građana ne zna što su energetske zajednice, a njih više od 65 posto smatra da država ne pruža potrebne informacije zainteresiranima o mogućnostima proizvodnje vlastite energije.

Sve to će reći – građanima nedostaje edukacije o prednostima solarne energije te je proces realizacije postavljanja sunčanih elektrana kompliciran i teško im je shvatiti sve potrebne korake. Pa kako onda izgleda i koliko traje proces postavljanja sunčanih elektrana, što sve treba imati na umu i koje su njihove osnovne prednosti?

Pet važnih koraka

Proces realizacije postavljanja sunčane elektrane na krov kuće nije jednostavan, ali može se svesti na pet najvažnijih koraka, u kojima treba obratiti pozornost na nekoliko stvari. Prvi korak je, dakako, provjeriti ispunjavamo li sve uvjete za ugradnju. Naime, svi koji žele ugraditi sunčanu elektranu moraju biti vlasnici ili suvlasnici objekta na kojem se planira ugradnja te vlasnici mjernog mjesta, objašnjavaju iz Zelene energetske zadruge (ZEZ). Na to posebno treba obratiti pozornost jer je ponekad teško postići dogovor među vlasnicima. Zatim, potrebno je obratiti pozornost i na uvjete povezane s objektom – nagib i orijentaciju krova, vrstu pokrova, dostupnu površinu za ugradnju te vrstu priključka i zakupljenu snaga.

Drugi korak sastoji se od izrade glavnoga elektrotehničkog projekta kojim se definira tehnička specifikacija solarne elektrane koja će najbolje odgovarati potrebama kućanstva, a izrađuju ga ovlaštene projektantske tvrtke. Zatim je potrebno provjeriti mogućnosti spajanja na mrežu, što se obavlja predajom zahtjeva lokalnoj ispostavi HEP ODS-a, koji je dužan dati odgovor u roku 15 dana od zaprimanja zahtjeva. Iz ZEZ-a dodaju da je u toj fazi dobro istražiti prilike za sufinanciranje troškova, primjerice putem godišnjeg natječaja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Četvrti korak je pronaći instalatera, a iz ZEZ-a preporučuju da treba zatražiti više ponuda za ugradnju kako bi potencijalni vlasnik donio dobru i isplativu odluku o izboru instalatera. Peti, odnosno zadnji korak, zamjena je brojila i osiguranje dozvole za trajni pogon. Pri tome Holjevac savjetuje da se, nakon dobivanja informacije o mogućnosti priključenja, što prije uplati zamjena i izmještanje brojila jer se zbog manjka opreme na zamjenu brojila trenutačno čeka više od zakonski predviđenih 30 dana.

– Preporuka je potražiti ponude i kontakte izvođača odmah nakon izrade idejnog projekta jer obujam posla sa solarima raste i izvođači su prebukirani te će se ponekad morati čekati. Jednako tako, pravodobnim kontaktom s izvođačem može se osigurati da oprema, paneli i inverter budu nabavljeni na vrijeme – ističe Holjevac.

Osobito paziti na potrošnju

A iako je vrijeme jedan od najizazovnijih dijelova instalacije, što se tiče trajanja cijelog procesa, Srećko Tamburović, istraživač u Odjelu za obnovljive izvore energije, klimu i zaštitu okoliša​ i stručnjak za solar Energetskog instituta Hrvoje Požar, ističe da ono ovisi o nizu faktora, a najveći je upravo trajanje odgovora operatora distribucijskog sustava, koji uvelike ovisi o ljudskim kapacitetima u određenom distribucijskom području. Iz ZEZ-a pak dodaju da je trajanje cijelog procesa, u idealnom slučaju, do tri mjeseca, ali često je i dulje.

– Nazivno gledano, proces dobivanja dozvole za postavljanje solara ne bi trebao trajati dugo, no, povijesno, gledano često je bio dugotrajan. Od prosječnog trajanja postupka i do godine dana priključni postupci sve su sveli na tri-četiri mjeseca, što i dalje treba ubrzati – napominje Holjevac.

U ZEZ-u dodaju da razdoblje realizacije mogu produljiti procesi apliciranja i čekanja na odobrenje za sufinanciranje troškova realizacije.

A da cijeli taj proces ne bi bio uzaludan, odnosno na kraju postao manje isplativ, pri postavljanju panela treba uzeti u obzir da trenutačni zakonski okvir predviđa dva modela proizvodnje: korisnici postrojenja za samoopskrbu, koji se odnosi isključivo na kategoriju ‘kućanstvo‘, te krajnji kupac s vlastitom proizvodnjom. Pri tome je financijski isplativiji samoopskrbni model, ali za njega je važno imati proizvodnju jednaku potrošnji. Dakle, potrebno je uzeti u obzir koliko će energije elektrane očekivano proizvoditi te kolika je očekivana potrošnja. Jer, kako kaže Tamburović, proizvodnja sunčane elektrane, gledano na razini godine, prema trenutačnoj zakonskoj regulativi ne smije biti veća od iznosa vlastite potrošnje na obračunskom mjernom mjestu.

– To je jako važno razumjeti i projektirati elektranu da ne proizvodi više od vaših potreba jer u suprotnom možete prijeći u drugu kategoriju kupaca, onih s vlastitom proizvodnjom, što vam smanjuje isplativost ulaganja i za sobom povlači druge pravne obveze – dodao je Tamburović.

Rješenja za taj problem ne bi trebala biti previše komplicirana. Potrebno je paziti na potrošnju, promijeniti navike i znati rasporediti energiju. Primjerice, ako proizvodimo previše električne energije, ne moramo se grijati plinom ili drvima, već možemo upaliti klimu – time štedimo jednu energiju i trošimo onu koje imamo viška.

O tome zašto je uopće važno razmišljati o postavljanju sunčanih elektrana, koje su sve prednosti, kako se potiče građane na ugradnju te koristimo li dovoljno potencijal koji imamo kada je u pitanju korištenje energije sunca možete pročitati u novom tiskanom i digitalnom izdanju Lidera.

25. travanj 2024 03:31