Zeleno i digitalno
StoryEditor

Tvornica cementa Nexe uložila 3,3 milijuna eura u energetsku obnovu i OIE

16. Listopad 2023.
Nexe - fotonaponska elektrana

U tvornici cementa NEXE, najvećoj članici regionalnog proizvođača građevinskog materijala, održana je završna konferencija projekta ‘Energetska obnova i OIE u tvornici cementa NEXE d.d. – EnU-2‘, stoji u priopćenju kompanije.

Riječ je, stoji u nastavku priopćenja, o projektu sveukupne vrijednosti 24,94 milijuna kuna (3,31 milijuna eura), a kojem je, u sklopu natječaja ‘Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u proizvodnim industrijama‘ Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj, odobren iznos potpore od 1,31 milijun eura (9,9 milijuna kuna).  

- Projekt, čija je realizacija započela početkom 2022., podrazumijevao je niz aktivnosti u proizvodnom pogonu i zgradama tvornice koji su rezultirali povećanjem energetske učinkovitosti, proizvodnjom i korištenjem OIE te smanjenjem emisija CO₂. Istovremeno, na zgradama koje su obuhvaćene energetskom obnovom u okviru ovog projekta, omogućen je prijelaz u viši energetski razred. Projekt je još jedan u nizu koraka i ostvarenja strateškog cilja NEXE Grupe ka zelenoj i energetskoj tranziciji poslovanja -  izjavio je predsjednik Uprave NEXE Ivan Ergović.

Projektna cjelina obuhvaća proizvodni pogon i zgrade. U proizvodnom pogonu provedene su aktivnosti uvođenja učinkovitijih elektromotornih pogona na sušari sirovine, tehnološke mjere koje rezultiraju smanjenjem utroška energije, revitalizaciju električnih instalacija uvođenjem učinkovitih sustava rasvjete (zamjena cjelokupne vanjske rasvjete postrojenja i zamjena rasvjete u hali paletizacije, uvođenje pametnih brojila i uređaja za detaljnije praćenje potrošnje energije te postavljanje novih sustava za proizvodnju električne energije iz energije sunca – izgradnja integrirane sunčane elektrane na krovu depoa sirovine.

U  zgradama i pratećim zgradama proizvodnog pogona provedene su aktivnosti obnove toplinske izolacije ovojnica zgrade središnje upravljačke prostorije, laboratorija i restorana, ugradnje učinkovitog sustava ventilacije, izvedbu sustava grijanja i hlađenja s dizalicama topline zrak-voda i ugradnjom ventilokonvektora te korištenje obnovljivih izvora energije postavljanjem novih sustava za proizvodnju električne energije iz energije sunca na krovu zgrade središnje upravljačke prostorije i laboratorija.

Ukupna godišnja ušteda energije koja se postiže ovim projektom je 1,56 gigavatsati ili 64,73 posto na razini dijelova projektne cjeline u odnosu na isporučenu energiju prije provedbe projekta, a količina obnovljive energije u bruto konačnoj potrošnji povećava se za 917 megavatsati.

Očekuju se i ostali pozitivni efekti poput veće energetske učinkovitosti cjelokupnog postrojenja, ugodniji rad u prostorima zahvaljujući kvalitetnijem sustavu grijanja i hlađenja te boljem nadzoru. Također će se postići veća kontrola rada ventilatora zamjenom elektromotornog pogona ventilatora na sušari sirovine, bolja rasvijetljenost prostora i kvalitetniji uvjeti zaštite na radu zaposlenika što će se postići zamjenom rasvjete, a ugradnjom brojila dobiva se detaljniji nadzor i praćenje potrošnje električne energije u postrojenju, stoji na kraju priopćenja.

23. veljača 2024 03:07