Život
StoryEditor

Amazon pristao platiti preko 30 milijuna dolara zbog kršenja prava na privatnost

01. Lipanj 2023.
Amazon tvrtka logofoto Shutterstock
Kompanija je optužena da se nezakonito služila snimkama koje je prikupio pametni zvučnik Alexa te inovativno kućno zvono Ring

Tehnološki gigant Amazon dužan je platiti 25 milijuna dolara zbog kršenja prava na privatnost djece u slučaju s glasovnim asistentom Alexom te dodatnih 5,8 milijuna dolara, jer su zaposlenici Ringa, kompanije koja proizvodi pametna kućna zvona, imali pristup snimkama privatnih prostorija kupaca.

Amazon je taj iznos pristao platiti američkoj Federalnoj trgovačkoj komisiji (FTC) nakon što su ga optužili da se oglušio na zahtjeve roditelja da se snimke, odnosno glasovne poruke i naredbe njihove djece izbrišu. Kako izvještava BBC, Amazon je uvjeravao svoje korisnike, posebno roditelje, da mogu izbrisati prikupljene glasovne podatke. No, umjesto toga, godina su ih čuvali te nezakonito koristili kako bi poboljšali algoritam pametnog zvučnika Alexa.

Amazon demantira navode

Direktor Ureda za zaštitu potrošača FTC-a, u izjavi za medije je direktno optužio Amazon za ‘obmanjivanje roditelja, čuvanje dječjih snimki na neodređeno vrijeme i ignoriranje zahtjeva za brisanje‘. Kako tvrdi, žrtvovali su privatnost za profit. Sličnu je stvar napravio i Ring kojeg je 2018. preuzeo Amazon. Taj proizvođač pametnih kućnih zvona s kamerom omogućio je ‘tisućama zaposlenika i izvođača da gledaju snimke privatnih prostora kupaca‘.

Iako je Amazon, odnosno Ring, izjavio da su taj problem riješili i prije nego pokrenuta istraga, FTC je ipak ustvrdio da je jedan zaposlenik pregledao na tisuće video snimaka korisnica Ring kamera koje su nadzirale intimne prostorije u njihovim domovima poput kupaonica ili spavaćih soba. Ili, kako su izjavili iz FTC-a, Ring je tako zanemario privatnost i sigurnost, špijunirao i uznemirio svoje korisnike. Iako se Amazon, kako saznaje BBC, ne slaže s tvrdnjama u vezi s Alexom i Ringom te poriče kršenje zakona, pristali su na nagodbu kako bi tu priču ostavili iza sebe. Također, dodali su da će nastaviti na razvoju značajki koje jamče privatnost korisnika.

26. travanj 2024 15:45