Život
StoryEditor

Autorica spornog udžbenika u kojemu se spominje Rimac: Nigdje izrijekom nije navedeno da je izumitelj

01. Veljača 2024.
Mate Rimac u udžbeniku Školske knjigefoto Školska Knjiga

U udžbeniku iz informatike Školske knjige ‘e-Svijet 4‘ za četvrti razred osnovne škole, pokraj izumitelja Nikole Tesle i Slavoljuba Penkale autori su odlučili postaviti i fotografiju Mate Rimca, osnivača Rimac Grupe, oko čega se u posljednje vrijeme na društvenim mrežama povela velika rasprava, osobito u Facebook grupi ‘Tvornica laži Mate Rimca‘ te na Redditu. Je li Mati Rimcu mjesto među izumiteljima? Trebaju li djeca, uz brdo (nepotrebnih) informacija koje uče u školi, učiti o njegovim inovacijama? Dežurni komentatori iznijeli su svoja mišljenja u brojnim objavama i komentarima, od kojih su neki u međuvremenu obrisane.

No, Lider je autore udžbenika odlučio pitati iz kojih su razloga Matu Rimca naveli kao izumitelja, uz bok Nikoli Tesli i Slavoljubu Penkali, te kako reagiraju na kritike roditelja i pojedinaca koji su čak tražili da se sporni udžbenik povuče.

image

Mate Rimac u udžbeniku Školske knjige

foto Školska Knjiga

Na upit nam je odgovorila Josipa Blagus, urednica razredne nastave u Školskoj knjizi te jedna od autorica udžbenika, a njezin odgovor prenosimo u cijelosti:

"U spomenutoj udžbeničkoj jedinici učenike se poučava kako raditi u dijeljenim dokumentima te je tema o hrvatskim izumiteljima samo jedna od tema koje je moguće obraditi. U zadatku se jasno navodi da učenici trebaju koristiti tražilicu kako bi pronašli informacije o poznatim hrvatskim izumiteljima te odabrati jednog izumitelja za daljnje istraživanje.

U spomenutom udžbeniku, Mate Rimac se ne navodi kao izumitelj istog ranga kao što su Nikola Tesla i Slavoljub Penkala kako se sugerira u dostavljenom nam pitanju, dapače nigdje izrijekom nije navedeno da je izumitelj.  

Fotografije Mate Rimca, kao i Nikole Tesle te Slavoljuba Penkale, koriste se isključivo u ilustrativne svrhe kako bi se potaknulo učenike da istraže i upoznaju hrvatske izumitelje putem interneta ili drugih izvora.

Fotografija Mate Rimca služi aktualizaciji sadržaja te poticanju učenika da istražuju svoje suvremenike i donose samostalne zaključke. Ovo je obrazovna metoda koja potiče istraživački duh i samostalno učenje učenika što je važan aspekt modernog obrazovanja.

Nadalje, ističem da Hrvatska enciklopedija pruža informacije o Mati Rimcu kao hrvatskom inovatoru i poduzetniku, koji je ostvario znatan uspjeh u inovacijskom području, uključujući izume kao što su iGlove i Active Mirror System.

Fotografija Mate Rimca u ovom kontekstu ne ispunjava nijedan od Zakonom o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima za osnovnu i srednju školu propisanih uvjeta za povlačenje udžbenika.

O roditeljskim aktivnostima i njihovim kritikama nemam komentara."

image

Udžbenik e-Svijet 4, Školska knjiga

foto Školska Knjiga
25. travanj 2024 12:17