Život
StoryEditor

Bračni par Jay Z i Beyonce kupili najskuplju kuću u Kaliforniji za 200 milijuna dolara

22. Svibanj 2023.
Jay-Z i Beyonce
Zdanje od gotovo tri tisuće četvornih metara projektirao je čuveni japanski arhitekt Tadao Ando čiji je minimalističkli stil osvojio struku, ali i bogate kupce

‘Power couple‘ Jay-Z i Beyonce od ovog su tjedna vlasnici najskuplje nekretnine ikad prodane u Kaliforniji. Zdanje od gotovo tri tisuće metara četvornih nalazi se u Malibuu, a glazbeni su moguli za njega platili nevjerojatnih 200 milijuna dolara što je najviša cijena koju je postigla nekretnina u Kaliforniji.

Kako prenosi TMZ, dvojac je dobro i prošao budući da se originalno prodavala po cijeni od 295 milijuna američkih dolara. Toliko visoku cijenu nekretnina je postigla zato što je djelo poznatog japanskog arhitekta Tadaa Andoa te joj se tepa da je minimalističko remek-djelo i arhitektonsko čudo. Nekretninu je izgradio i donedavno posjedovao kolekcionar umjetnina William Bell, a ona je jedna od rijetkih američkih domova s potpisom Anda.

Novi dom milijardera gleda na Tihi ocean, a nalazi se u području koji je poznatiji kao Billionaire‘s Row. Izgrađen je od masivnih betonskih blokova sastavljenih u obliku slova L s betonskim hodnicima i staklenim stijenkama koje se protežu od poda to stropa. Na imanju se nalaze četiri vanjska bazena, spa i wellness centar, multimedijska prostorija, košarkaško igralište, prostorije za osoblje i garaža za 15 automobila, a paru će, prenosi TMZ, služiti kao vikendica.

Samouki Ando

Iako su se internetski korisnici narugali ovom zdanju uspoređujući ga s betonskim bunkerom, Ando je svoj status stekao upravo zahvaljujući tom jedinstvenom pristupu arhitekturi. Njegovi su radovi prepoznatljivi upravo po reduciranom arhitektonskom jeziku i kreativnom iskorištavanju prirodnih fenomena poput sunca, kiše i vjetra. Projektirao je brojne znamenite građevine kao što su Kuće u nizu Sumiyoshyiju i Crkvuesvjetla u Osaki, Muzej moderne umjetnosti Fort Worth, Punta della Dogana u Veneciji i Vodeni hrama u Awaji te osvojio neke od najprestižnijih međunarodnih nagrada poput Pritzkera (1995.).

No, ono što kod Anda posebno intrigira jest što je on samouki arhitekt, a prije nego se počeo baviti projektiranjem radio je kao vozač kamiona i profesionalni boksač. Za arhitekturu se zainteresirao nakon što je kao mladić pročitao knjigu o Le Corbusieru, a znanje o projektiranju stekao obilazeći hramove, crkve i svetišta te izrađujući makete brodova i građevina.

Njegov izniman talent prepoznat je u čitavom svijetu, a kupci dubljeg džepa poput para Beyonce i Jay-Z ili, primjerice Kanye Westa kojem također gradi kuću, ne pitaju za iznos; žele posjedovati nešto što se može okarakterizirati kao umjetnička struktura a ne tipični stambenih objekt. Iako je ovo zdanje najskuplje u Kaliforniji, nije i u čitavoj Americi.

Američki rekord drži Ken Griffin koji je 2019. svoj penthouse na četiri kata u New Yorku platio 238 milijuna dolara.

17. travanj 2024 21:18