Život
StoryEditor

Christie‘s: Narukvica Marlene Dietrich mogla bi postići vrtoglavih 4,5 milijuna dolara

28. Ožujak 2023.
foto Shutterstock
Narukvica optočena dijamantima i rubinima dio je veličanstvene kolekcije nakita Anne Eisenhower koja će se naći na aukciji naći u lipnju

Aukcijska kuća Christie‘s svojim je kupcima pripremila pravu poslasticu. U lipnju se, naime, održava aukcija nakita Anne Eisenhower, pokojne dizajnerice interijera i unuke američkog predsjednika Dwighta Eisenhowera, znakovitog imena ‘Veličanstveni dragulji Anne Eisenhower‘.

Među iznimnih 30 komada ističe se narukvica optočena rubinima i dijamantima kompanije Van Cleef & Arples koja je prethodno bila u vlasništvu holivudske zvijezde, Marlene Dietrich. Dietrich je narukvicu zvanu ‘Jarretière‘ (podvezica) kupila 1937., a 1950. nosila na snimanju filma Alfreda Hitchcocka, Stage Fright (trema) te godinu kasnije na dodjeli filmskih nagrada Oscar. Početkom 1992. narukvica je postala dio iznimne kolekcije Eisenhower, a njena se vrijednost danas procjenjuje na između 2,5 i 4,5 milijuna dolara.

image

Narukvica Marlene Dietrich 

foto

Iznimna kolekcionarka

- Anne Eisenhower imala je dobro oko za najfinije primjerke draguljarske umjetnosti, a njezina kolekcija pripovijeda fascinantne priče o kolekcionarima – kazao je u priopćenju predsjednik Christie‘s America, Marc Porter koji je, osim narukvice Marlene Dietrich, izdvojio dijamantni prsten od 20 karata koji bi mogao postići cijenu između 1,2 i 1,8 milijuna dolara.

Veliki interes kupaca privući će ogrlica od safira i dijamanata ‘Waterfall‘ koja je također rad Van Cleef & Arplesa i koju je Eisenhower često nosila na okupljanjima visokog društva. Njena se cijena procjenjuje na između 300 i 500 tisuća dolara, dok bi nešto manje iznose mogli postići Cartierova dijamantna narukvica u stilu Art Deco (150 do 250 tisuća dolara) i kultni broš Cartier Panthère (100 do 150 tisuća dolara).

- Ova je aukcija jedinstvenu prilika kolekcionarima da kupe nakit izuzetnog dizajna, od Cartiera do Tiffany&Co-a ili Van Cleef & Arpelsa, koji je istinska poznavateljica besprijekornog ukusa promišljeno kupovala tijekom 40 godina – poručili su iz Christie‘sa.

18. travanj 2024 16:30