Život
StoryEditor

Deepsea Challenge: Prvi Rolex od titana roni i do 11 tisuća metara

03. Studeni 2022.

Sat se prodaje po cijeni od 26 tisuća dolara što, tvrde znalci, uopće nije toliko visok iznos s obzirom na njegove zvjerske performanse

Jednom od najpoznatijih luksuznih brendova na svijetu - Rolexu nije nimalo strana proizvodnja vrhunskih ronilačkih satova kojim pomiču granice istraživanja morskih dubina. Još 1926. Rolex je debitirao sa svojom inovacijom, satom otpornim na vodu s kućištem Oyster, a potom 1953.  i prvim ronilačkim satom, Submarinerom.

Do danas, Rolex neprekidno gradi svoju kolekciju ronilačkih satova, a premda svaki novi model ima naprednije mogućnosti, s posljednjim su nadmašili sve svoje dosadašnje napore. Naime, novi Oyster Perpetual Deepsea Challenge prvi je njihov sat u potpunosti izrađen od titana i koji nudi rekordnu otpornost na vodu – roni do dubine od 11 tisuća metara.

Počast istraživačima

Novi Deepsea Challenge inspiriran je eksperimentalnim satom s kojim se filmaš i istraživač Jamesa Camerona spustio u Marijansku brazdu, najdublju točka u oceanu. Od tada je prošlo puno desetljeće tijekom kojeg je Rolex ulupao golem budžet u istraživanje i razvoj „ronioca“ s neviđenim sposobnostima.

Kako prenosi Yahoo Life, prvi korak bio je odrediti od kojeg materijala mora biti izrađen takav sat, pa su u konačnici odabrali RLX titan koji je istovremeno čvrst i lagan, postojan na zraku i u morskoj vodi. Unatoč dimenziji od 50 mm, Deepsea Challenge je za 30 posto lakši od eksperimentalnog modela kojeg je nosio James Cameron.

Također, zahvaljujući patentiranom Ringlock sistemu može izdržati vodeni pritisak na velikim dubinama. Na poleđini Deepsea Challengea ugravirani su ‘Mariana Trench‘ (Marijanska brazda) te datumi kada su Cameron 2012., te istraživači Jacques Piquard i Don Walsh 1960., zaronili do najdublje točke na planetu.

Sat se prodaje po cijeni od 26 tisuća dolara što, tvrde znalci, uopće nije toliko visok iznos s obzirom na zvjerske performanse Rolexove inovacije.

24. travanj 2024 06:08