Život
StoryEditor

Forbes: Ovo je 15 najbogatijih slavnih žena u Americi

05. Lipanj 2023.
Najvrjednijih 15 slavnih žena u Americi nalaze se i na Forbesovoj listi sto samostvorenih milijunašica, a zajedno vrijede 10,8 milijardi dolara

U samo jednom danu glazbenica Taylor Swift prodala je dva milijuna karata za svoju turneju Eras. Zbog rekordnog broja karata prodanih u tako kratkom vremenu, dobro uigrana stranica Ticketmaster se naprosto – srušila. Beyonce Knowles je pak osvojila svoj 32. Grammy, više nego ijedna glazbenica u povijesti. Rihannin nastup u poluvremenu finala Super Bowla pratilo je rekordnih 121 milijun gledatelja. Tim je riječima magazin Forbes uveo čitatelje u novu listu najbogatijih slavnih žena u Americi; žena koje, kako navode, ispisuju povijest, a kontrolu nad slavom i bogatstvom drže u vlastitim rukama.

Tih 15 najuspješnijih nalazi se i na popisu najbogatijih samostvorenih Amerikanki, a zajedno vrijede 10,8 milijardi dolara. Svoje prihode stječu od različitih biznisa unutar industrije zabave pa tako, primjerice, Reese Witherspoon glumi i zarađuje kao izvršni producent hit-serija, Dolly Parton se lani bavila TV specijalima, novim knjigama i linijama proizvoda, dok je spomenuta Taylor Swift usred najveće turneje u karijeri s ukupno 52 nastupa u 20 gradova tijekom 145 dana.

Visoki kriteriji

Ne čudi stoga što je Swift od slavnih na listi najviše povećala bogatstvo u prošloj godini te preskočila ukupno 14 mjesta (sa 48. na 34. mjesto na listi samostvorenih milijunašica). Ona je svoj račun podebljala za 170 milijun dolara, dok je glazbenica Beyoncé lani svoju vrijednost povećala za 90 milijuna na 540 milijuna dolara i sa 61. se popela na 48. mjesto.

Na užoj listi na kojoj se nalaze slavne žene, odnosno žene iz industrije zabave, ove je godine debitirala showrunnerica i scenaristica Shonda Rhimes zahvaljujući uspješnim serijama poput Grey‘s Anatomy i Scandal te novijim Netflixovim hitovima Bridgerton, Inventing Anna i Queen Charlotte.

Kako nastavlja Forbes, na popis 15 najbogatijih uvrstili su slavne žene koje vrijede minimalno 225 milijuna dolara. Na ovogodišnjem se popisu više ne nalaze zvijezde poput Sandre Bullock, Marie Sharapove i Kris Jenner, jer, naprosto, nisu uspjele držati tempo.

Čuvena mamadžerica, Kris Jenner, ove je godine ‘ispala‘ zbog niže tržišne vrijednosti brenda Skims premda su njene kćeri, Kim (većinska vlasnica Skimsa) i Kylie i ove godine na listi. Zapravo, Kylie je sa svojih 25 godina najmlađa samostvorena milijunašica na listi top 100, a tu titulu drži od svog debija 2018.

Top 15 najbogatijih slavnih žena u Americi

1. Oprah Winfrey

Neto vrijednost: 2,5 milijardi dolara

Prošle je godine Oprah navodno kupila 360 hektara zemlje u Mauiju te tako podebljala svoj bogati portfelj od ukupno 13 posjeda na havajskom otočju i nekretnina u Kaliforniji i Wyomingu. Trenutno producira remake filma Boja purpura u režiji Stevena Spielberga za kojeg je 1985. bila nominirana za nagradu Oscar u kategoriji sporedne ženske uloge.

 

2. Rihanna

Neto vrijednost: 1,4 milijarde dolara

Nakon pet godina pauze, Rihannin nastup na Super Bowlu pratilo je rekordan broj od 121 milijun gledatelja, a održao se dva mjeseca nakon što je objavila novu numeru za soundtrack filma Black Panther: Wakananda Forever. Obnovila je partnerstvo brenda Fenty s Pumom, a posjeduje 30 posto udjela u brendu donjeg rublja Savage X Fenty. Većina zarade dolazi od poslovanja Fenty Beautyija (suvlasnik grupa LVMH) čija se prodaja lani udvostručila.

 

3. Kim Kardashian

Neto vrijednost: 1,2 milijarde dolara

Reality zvijezda i poduzetnica, Kim Kardashian ove se godine prodružila castu serije American Horror Story te snima još jednu sezonu obiteljskog showa za Hulu. Zajedno s partnerima u investicijskoj kompaniji SKKY Partners planira skupiti milijardu dolara za ulaganja u potrošačke i medijske kompanije. Osim što zaradu ubire od kozmetičke kompanije SKKN by Kim koju je lansirala prošlo ljeto, najviše novca dolazi joj od Skimsa, shapewear kompanije, u kojoj drži 35 posto udjela.

 

4. Taylor Swift

Neto vrijednost: 740 milijuna dolara

Swift se lani našla na devetom mjestu najplaćenijih zabavljača 2022. i to ponajviše zahvaljujući svom novom albumu Midnights. Da je publika gladna njenih nastupa potvrđuje rekordna prodaja od 2 milijuna karata u samo jednom danu, a bogatstvo joj je naraslo za 170 milijuna dolara upravo zbog turneje Eras tijekom koje će nastupiti čak 52 puta i dodatno zaraditi od prodaje prigodnih proizvoda.

 

5. Kylie Jenner

Neto vrijednost: 680 milijuna dolara

Reality i zvijezda društvenih mreža s preko 390 milijuna pratitelja, nastavlja puniti svoj budžet pametnim poslovnim potezima koji uključuju reklamiranje brendova, ali i širenje brenda Kylie Cosmetics. Osim što je tako nedavno postala ambasadorica brenda vode Glow, počela je prodavati svoju kozmetiku u britanskom luksuznom lancu Selfridges. U ožujku je pak lansirala brend na Bliskom istoku i to proslavila plakatom na Burj Khalifi. Jenner drži udjel od 44,1 posto u Kylie Cosmeticsu, a 51 posto prodala je 2020. francuskom divu Cotyiju. 

 

6. Madonna

Neto vrijednost: 580 milijuna dolara

Jedna od najpopularnijih pop-zvijezdi prošle godine publiku nije iznenadila novim albumom, ali je zato pristojan novac zaradila zahvaljujući svom zvjezdanom statusu. Koscenaristica je i redateljica biografskog filma u kojem će je glumiti Emmyijem nagrađena glumica Julia Garner te se priprema za novu turneju koja počinje u srpnju. Turnejom Celebration slavi puna četiri desetljeća u glazbenoj industriji.

 

7. Beyonce Knowles

Neto vrijednost: 540 milijuna dolara

Knowles je prošle godine izdala sedmi studijski album, Renaissance, te srušila rekord po broju osvojenih Grammyija (ukupno 32). S linijom odjeće, Ivy Park, sklopila je kolaboraciju s Adidasom, a planira lansirati i zajedničku kolekciju s modnom kućom Balmain. U svibnju, započela je njena turneja i to nakon punih sedam godina pauze, a zajedno sa suprugom, Jay-Zijem, uspjeh je proslavila kupovinom najskuplje kuće u Kaliforniji – 200 milijuna vrijedne vile u Malibuu.

 

8. Celine Dion

Neto vrijednost: 480 milijuna dolara

Svjetska pjevačka zvijezda Celine Dion najveći dio bogatstva stekla je na svojim nastupima u Las Vegasu. No, iako je najavila povratničku turneju, morala ju je otkazati zbog rijetke neurološke bolesti koja utječe na njeno pjevanje. Ipak, Dion je i dalje u studiju, a u svibnju je lansirala i pet novih pjesama.

 

9. Judy Sheindlin

Neto vrijednost: 480 milijuna dolara

Najpoznatija televizijska sutkinja, 2021. je okončala svoj poznati show Judge Judy i „preselila se“ na Amazon Freevee. Novi TV uradak nazvan Judy Justice je već nakon prve sezone osvojio Daytime Emmyija. Svoj „sudački“ brend, Sheindlin širi na još dva serijala – Tribunal Justice čija je premijera zakazana za lipanj te Justice on Trial koji se počeo snimati u svibnju.

 

10. Dolly Parton

Neto vrijednost: 440 milijuna dolara

Ni sa 77 godina Dolly Parton ne usporava. Prošle je godine lansirala dva televizijska specijala, s autorom Jamesom Pattersonom izdala knjigu (i pripadajući album) te liniju proizvoda proširila na hranu i proizvode za ljubimce. U studenom pak izdaje rock album s čak 30 pjesama. Najviše novca na račun joj se slijeva od tematskog parka, Dollywood, koji je u post-pandemiji doživio boom.

 

11. Reese Witherspoon

Neto vrijednost: 440 milijuna dolara

Zadnjih se godina Reese Whiterspoon pojavljuje ispred, ali i iza kamere. Izvršna je producentica hit-serija Daisy Jones & the Six i Tiny Beautiful Things te glumi u seriji The Morning Show čija je četvrta sezona izašla u svibnju. Blackstoneov Candle Media preuzeo je većinski udjel u njenoj medijskoj kompaniji Hello Sunshine, a ona sad posjeduje najmanje 18 posto.

 

12. Barbra Streisand

Neto vrijednost: 430 milijuna dolara

Čuvena glazbena umjetnica i glumica, Barbra Streisand, prošle je godine objavila Barbra Streisand Live at the Bon Soir, album s live izvedbama iz 1962. Album je izašao kao najava njenih memoara, My Name is Barbra, koji će se na policama knjižara naći u studenom. Streisand je i dalje prilično aktivna, zarađuje od nastupa i autorskih prava.

 

13. Ellen Degeneres

Neto vrijednost: 380 milijuna dolara

Nakon što je njen dnevni šou ugašen u svibnju 2022., Degeneres se bacila na biznis s nekretninama. Kako saznaje Forbes, komičarka i voditeljica kupila je ukupno devet posjeda od kojih je šest preuredila i prodala. Na listi kupljenih nekretnina nalazi se i posjed vrijedan 70 milijuna dolara gdje i živi sa svojom suprugom, Portiom de Rossi.

 

14. Serena Williams

Neto vrijednost: 290 milijuna dolara

U kolovozu prošle godine, Williams je najavila da napušta teniski teren na kojem je zaradila 95 milijuna dolara, najviše od ijedne druge sportašice na svijetu. Trenutno zarađuje od reklamiranja brendova, ali i svoje investicijske kompanije, Serena Ventures. Nedavno je osnovala i produkcijsku kompaniju te je suosnivačica brenda Will Perfom koji prodaje proizvode za njegu tijela i protiv bolova.

25. travanj 2024 11:01