Život
StoryEditor

Glazbeni veterani Genesis i Sting najplaćeniji su zabavljači 2022.

15. Veljača 2023.
Među prvih deset najplaćenijih zabavljača prema magazinu Forbes probila se samo jedna žena i to glazbenica Taylor Swift koja je lani zaradila 92 milijuna dolara

Zahvaljujući odluci da prodaju svoj glazbeni katalog, članovi britanskog glazbenog sastava Genesis pomeli su konkurenciju i usidrili se na prvom mjestu tradicionalne Forbesove liste najplaćenijih zabavljača u prošloj godini. Prema ugovoru koji su sklopili s kompanijom Concord pioniri progresivnog rocka zaradili su 230 milijuna dolara te tako premašili zaradu vrlo zanimljive grupe glumaca, pjevača, komičara i predstavnika ostalih zabavljačkih zanimanja.  Zbog istog se poslovnog poteza glazbenik Sting našao na visokom drugom mjestu. On je svoj katalog prodao Universal Music Groupu za 300 milijuna dolara, dok je njemu u džep otišlo 210 milijuna. Činjenica da su baš ti glazbeni veterani na vrhu, nije jedino iznenađenje na listi. Naime, ove se godine među prvih deset probila samo jedna žena i to glazbenica Taylor Swift koja je sa zaradom od 92 milijuna dolara završila na devetom mjestu.

Uspjeh Simpsona i South Parka

Prošla je godina bila uspješna i za jedinog milijardera na popisu, Tylera Perryija, koji je na filmovima, BET TV emisijama i produkcijskim biznisima zaradio 175 milijuna dolara i završio na trećem mjestu. Slijede ga kreatori neponovljivog South Parka, Trey Parker i Matt Stone sa 160 milijuna dolara. Njima su se vrlo isplativim pokazali dealovi s Paramountom, HBO Maxom i mjuziklom Book of Mormon. Po zaradi ih prate kreatori animiranog serijala Simpsoni, James L. Brooks i Matt Groening koji su stekli 105 milijuna dolara većim dijelom zahvaljujući prelasku serije na Disney+. Na šestom se mjestu našao glumac Brad Pitt koji je zaradio 100 milijuna dolara te budžet znatno popravio prodajom udjela u svojoj produkcijskoj kući Plan B, dok je turneja kultnim Rolling Stonesima donijela priličnu zaradu u 2022. S ukupnim iznosom od 98 milijuna dolara našli su se na sedmom mjestu Forbesove liste. Filmaš James Cameron je zbog gledanog nastavka Avatara i zaradom od 95 milijuna dolara zasjeo na osmo mjesto, dok je portorikanski reper Bad Bunny s 88 milijuna dolara na posljednjem, desetom mjestu.

Top 10 najplaćenijih zabavljača prema Forbesu:

Genesis – 230 milijuna dolara

Sting – 210 milijuna dolara

Tyler Perry – 175 milijuna dolara

Trey Parker & Matt Stone – 160 milijuna dolara

James L. Brooks & Matt Groening – 105 milijuna dolara

Brad Pitt – 100 milijuna dolara

The Rolling Stones – 98 milijuna dolara

James Cameron – 95 milijuna dolara

Taylor Swift – 92 milijuna dolara

Bad Bunny – 88 milijuna dolara

25. travanj 2024 14:22