Život
StoryEditor

Tko su ‘tradwives‘, trenutno najkontroverznije žene na internetu?

17. Kolovoz 2024.
Zarađujući promicanjem svoga konzervativnoga, tradicionalnog načina života kao supruge, majke i kućanice, trenutačno najkontroverznije žene na internetu pokrenule su trend pod nazivom ‘tradwife‘, svojevrsnu ideologiju utemeljenu na strogoj podjeli rodnih uloga. Reakcije na to, naravno, potpuno su oprečne

Radnja filma ‘Ne brini, draga‘ (‘Don‘t Worry Darling‘) američke redateljice Olivije Wilde, smještena u idiličan svijet 50-ih godina 20. stoljeća, prikazuje svakodnevni život mladoga bračnog para Alice i Jacka u kojem suprug svakoga jutra odlazi automobilom na posao noseći pomno zapakiran ručak koji mu priprema vječno nasmijana i poslušna supruga. Naizgled prava idila, život koji Alice vodi ispostavi se lažnim jer je u pitanju simulacija, običan paravan koji ona nije izabrala sama, već njezin suprug za njih oboje. Pritom Alice, bez imalo izbora, napusti svoj posao. Iako je riječ o običnom scenariju filma iz 2022., on u mnogočemu može podsjetiti na stil života koji vode trenutačno najkontroverznije žene na internetu – tradwives.

Suvremene tradicionalistice

Pojam je nastao, prema Urban Dictionaryju, spajanjem dviju riječi – ‘tradicionalno‘ i ‘supruga‘ – te označava točno ono što mislite da označava. Riječ je o ženama koje su prije svega supruge te žive konzervativnim, tradicionalnim načinom života koji predstavljaju na internetu milijunima pratitelja, ponajviše drugim ženama. Gotovo svaki video tipične tradwife uključuje pečenje domaćega kruha, vrtlarenje te brigu o djeci. Njihov životni stil svojevrstan je povratak na tradicionalne uloge i oponašanje stila života srednje klase 50-ih godina prošloga stoljeća kada su mnoge žene napuštale svoja radna mjesta te se posvećivale ulozi majke i kućanice. Međutim, nije svaka domaćica ujedno tradwife. Mnoge su od njih influencerice koje prikazuju samo lijepe trenutke takvog života koji pršti estetikom pedesetih i idiličnim prizorima majčinstva.

Jedna je od predvodnica tog trenda 34-godišnja Hannah Neeleman, na društvenim mrežama poznatija kao Ballerina Farm. Prema procjeni portala Distractify, njezin biznis vrijedi dva milijuna dolara, a biznis njezina supruga šest milijuna. Otac njezina supruga je David Gary Neeleman, bivši izvršni predsjednik aviokompanije JetBlue i mnogih drugih aviokompanija; njegovo se bogatstvo procjenjuje na čak 400 milijuna dolara. Tradicionalni stil života brend je Neelemanovih zahvaljujući kojem prodaju proizvode koje proizvode na svojoj farmi, a uz to imaju i osmero djece.

Tradwife svojevrsna je ideologija utemeljena na strogoj podjeli rodnih uloga u kojoj su žene domaćice koje pripremaju domaću hranu i brinu se o suprugu i djeci, a muškarci zarađuju, dakle brinu se o financijskim pitanjima.

The Times ​nedavno je objavio intervju s Hannom Neeleman koji je privukao mnogo pozornosti. Neeleman je bivša plesačica s njujorškog Sveučilišta Juliard koja je svoj nekadašnji san da postane balerina zamijenila životom na farmi koju je sa suprugom kupila za 2,75 milijuna dolara. Na Instagramu je prati devet milijuna pratitelja, a na TikToku 6,9 milijuna. Također sudjeluje na natjecanjima ljepote – 2023. osvojila je nagradu za najljepšu gospođu SAD-a. Nadalje, svu hranu priprema sama od domaćih namirnica, a djecu rađa kod kuće uz svjetlost svijeće; njezina djeca k tome nemaju pristup internetu. Što god netko rekao, Hannah je od svojega života stvorila biznis, i to vrlo uspješan.

Kao primjer malo modernije tradicionalne supruge uzima se 22-godišnji model i influencerica Nara Smith, majka troje djece koja se proslavila videima na TikToku u kojima prikazuje kako napraviti neke proizvode, pa je tako do sada izradila domaću pastu za zube, domaću Coca-Colu, žvakaću gumu, pahuljice za doručak te kremu za sunčanje. Prema izračunima portala Parade, ta mlada majka na TikToku zarađuje dvjestotinjak tisuća dolara, možda i više.

Važna uloga religije

Većina tih žena, uključujući Naru Smith i Hannah Neeleman, pripada nekoj religijskog skupini, u ovom slučaju mormonima, kojih je poprilično u Americi, stoga veliku ulogu u kreiranju njihova svjetonazora nedvojbeno ima i religija. Ivan Perkov, profesor sociologije na Fakultetu hrvatskih studija i tajnik Odjela za sociologiju Matice hrvatske, tvrdi da religija ima izrazito važnu individualnu i društvenu ulogu te da se na individualnoj razini s pomoću nje realizira potreba za duhovnošću, što je potreba svakog čovjeka. Dodaje i da je na kolektivnoj razini ona važna jer okuplja ljude te je važan socijalizacijski čimbenik.

Ostatak priče o trenutno najkontroverznijim ženama interneta možete pročitati u novom tiskanom i digitalnom izdanju Lidera.

Članak je dostupan u tiskanom 
i digitalnom izdanju Lidera

05. rujan 2024 07:40