Život
StoryEditor

Kolekcionari zainteresirani za skulpturu Jeffea Koonsa iako je razbijena u papar

22. Veljača 2023.
Neki su kolekcionari već zainteresirani za kupovinu razbijene umjetnine, dok drugi vjeruju da je bila riječ o umjetničkom stuntu

Svijet je stao na 15 minuta. Tim je dramatičnim riječima stručnjak za umjetnost, Cedric Boero, opisao novinarima incident koji se dogodio tijekom umjetničkog sajma Art Wynwood. Tijekom večeri otvaranja, jedna je VIP posjetiteljica, a i sama kolekcionarka, srušila skulpturu Jeffa Koonsa koja se razbila u milijun komadića. Zaposlenici galerije doslovce su pomeli skulpturu Dog Balloons vrijednu 42 tisuće dolara. Srećom, nes(p)retna gošća neće morati iz svog džepa pokriti taj trošak, jer je umjetnina osigurana, a niti će njeni vlasnici dugo dugovati.

Kako prenosi CBS MoneyWatch, neki su kolekcionari već zainteresirani za kupovinu razbijene umjetnine, dok drugi vjeruju da je bila riječ o namjernom, umjetničkom stuntu.

Interes za krhotinama

Pop umjetnik i kolekcionar Stephen Gamson je također svjedočio nesretnom padu te na društvenim mrežama objavio da je zainteresiran za kupovinu komadića. I nije jedini.

Kako je izjavio menadžer u Bel-Air Fair Artu koji je izložio Koonsovu umjetninu, Cédric Boero, javili su im se brojni kolekcionari koji su doista zainteresirani za kupovinu i šalju im ozbiljne ponude. Budući da je razbijeni ‘pas‘ dio ograničene kolekcije od ukupno 799 komada, ostalim se sada digla vrijednost što je sjajna stvar za kolekcionare.

Iako Jeff Koons nije komentirao neobičan slučaj razbijanja umjetnine u galeriji prepunoj VIP posjetitelja (kolekcionara), skrenuo je pozornost publike na rad poznatog umjetnika. Inače, Koons je ušao u povijest 2019. kad je njegova skulptura Rabbit na aukciji prodana za 91,1 milijun dolara što je najviša vrijednost koju je postigao ijedan živući umjetnik na svijetu.

24. travanj 2024 23:26