Život
StoryEditor

Kraš je s kampanjom za Domaćicu izašao iz zone komfora

03. Svibanj 2022.
foto Dražen Lapić
Kraš je jedan cilj svakako ostvario - privukli su pažnju na brend o čijem imenu (je li to domaćica, kao, posao ili domaći keks u ženskom rodu?) nitko dosad nije razmišljao

Otkako je svijeta i Facebooka, ni jedna marketinška kampanja nije toliko uzburkala domaću javnost koliko priča o Kraševoj Domaćici. I dok se, s jedne strane, ekipa na društvenim mrežama zgraža i proglašava je jednim od najvećih failova domaćeg oglašavanja, s druge se strane mačevi zavlače u korice, jer su nakon Kraševog priopćenja shvatili da su kampanju prerano osudili.

Da podsjetimo, Kraš je nakon burnih reakcija publike odgovorio da su kampanjom željeli osvijestiti činjenicu da su žene, uz posao koji obavljaju, uglavnom zadužene i za kućanske poslove. Točnije, 70 posto žena i 51 posto muškaraca je u njihovom istraživanju izjavilo da žene obavljaju veći dio poslova u kućanstvu.

Cilj im je, kako su naveli, potaknuti sve članove društva da preuzmu svoj dio obaveza i odgovornosti u domu kako bi raspodjela poslova u domaćinstvu bila ravnopravna. Iako bi se o tome kako je kampanja izvedena dalo raspravljati, Krašu i njegovom marketinškom timu ipak valja čestitati na ovom potezu. Osim što su društvene mreže prepune Domaćice, dobro je što se Kraš odlučio pozabaviti nekom aktualnom, društvenom temom.

Plus za hrabrost

U posljednje vrijeme, domaćim su oglašivačima usta puna svrhe brenda (brand purpose), jer se to tako vani 'nosi', ali malo tko ima dovoljno hrabrosti doista se pozabaviti ičim što nužno nema veze s proizvodom ili uslugom, ali ima značaj za potrošača.

Teme o kojima se raspravlja na društvenim mrežama – od invazije na Ukrajinu, pa do ravnopravnosti spolova ili pandemijskih mjera, oglašivačima prolaze ispod radara, oni se ne bi 'mešali' , pogotovo ako ih nitko ništa ne pita. Jer, što ako od potrošača dobiju po prstima? Što ako se reklama nekome ne svidi? Potez Kraša mnogima se nije svidio, ali mnogima i jest.

Neki će iz zezancije kupiti kutiju Domaćica baš zato jer na njoj piše Domaćica i, ne znam, pravnica, drugi će složiti posprdni meme, drobiti o keksplainingu, postati jezični ili stručnjaci za woke kulturu, otkazati kekse jer - 'zašto odjednom nije dovoljno biti samo domaćica?!'. U tom smislu, hvala Krašu što je odlučio izaći iz zone komfora i unijeti malo života u domaći svijet oglašavanja. Jedan su cilj svakako ostvarili, a to je da su pažnju privukli pažnju na brend o čijem imenu (je li to domaćica, kao, posao ili domaći keks u ženskom rodu?) nitko dosad nije razmišljao.

26. travanj 2024 00:59