Život
StoryEditor

Lea Perić s aplikacijom Xoink otkriva kako naučiti djecu da manje koriste mobitele noću

19. Siječanj 2023.
Lea Perić, Xoinkfoto Matea Pejic

U Dubrovniku ljudi uglavnom ulažu u poslove vezane uz turizam, kao najlakšu i najbržu, a ponekad se čini i najbolju investiciju za južni kraj, ali mlada poduzetnica Lea Perić, rodom s Pelješca, odlučila je slijediti potpuno drukčiji put od većine svojih sugrađana. Iako i sama dolazi iz sektora turizma (u dubrovačkoj hotelskoj grupaciji Anker bila je dugogodišnja menadžerica), prije tri godine odlučila je napustiti sigurnost korporativnoga posla i osnovati vlastiti startup, o čemu do tada, kako i sama priznaje, nije znala mnogo.

Malo po malo nastao je Xoink, edukativno-odgojna aplikacija za roditeljsku kontrolu, odnosno, bolje rečeno, za pomoć roditeljima kod problema dječjeg prečestoga korištenja mobilnih uređaja. Cilj tog softverskog rješenja nije da roditelji kontroliraju djecu, već da ih potiču na odgovorne načine korištenja tehnologije od malih nogu.

Odnos povjerenja

Uz Xoink roditelji mogu odrediti dnevno vrijeme koje će dijete provesti na mobitelu ili unutar neke aplikacije, a od brojnih sličnih aplikacija na tržištu razlikuje ga to što djeca to vrijeme mogu samostalno produljiti rješavajući pitanja iz kviza znanja. Upravo je u toj činjenici Perić uvidjela svoju poduzetničku prednost, ističući da slične aplikacije iste namjene koje su dostupne na tržištu ‘nemaju dobar pristup‘ i ‘nisu atraktivne‘.

image

Lea Perić, Xoink

foto Matea Pejic
– Xoink na drugačiji način pristupa roditeljima i djeci. Nudimo dodatan sadržaj, edukaciju, neku vrstu igrice. Dijete može vrlo kratko u danu, ali kontinuirano svaki dan, nešto novo naučiti ili utvrditi svoje znanje putem aplikacije Xoink. Dodavanjem elemenata i tehnike igre u procesu učenja pretvaramo pasivno učenje u aktivno učenje. Pokušavamo popularizirati taj nesretni parental control naziv i pokazati roditeljima da to ne znači da će špijunirati dijete, kažnjavati ga i narušiti njegovu privatnost, već da je moguće i takvom aplikacijom poticati na dobre navike, učenje i graditi povjerenje u odnosu s djetetom, a sve na zabavan i edukativan način – objašnjava Perić svoju ideju, koju je počela graditi tijekom rodiljnog dopusta, kada je imala više vremena za razmišljanje i planiranje.

Razdoblje pokretanja vlastitog posla poklopilo se i s lockdownom zbog pandemije koronavirusa. U pandemiji je eskalirao i problem prekomjernoga korištenja mobilnih uređaja kod djece, koji Xoink pokušava riješiti i biti podrška roditeljima u odgoju.

– Pandemija je donekle zakočila poduzetničku stranu razvoja aplikacije i svima nam donijela teškoće s likvidnošću, a posebno nama koji smo tada tek počeli graditi svoju priču. Sigurno smo se svi barem jednom zapitali zašto nismo ostali u sigurnosti redovne plaće – osvrće se Lea na 2020. godinu, ali želja za vlastitim projektom koju je oduvijek imala ipak je bila jača.

Pomoćni alat u roditeljstvu

Kao i svaki startup, i Xoink je u stalnoj potrazi za investitorima, jer sve što se radi skupo je i riskantno. Perić ističe da je u startupu nemoguće rasti bez velike financijske injekcije, a osim investicija kaže da postoji i mogućnost ulaska Xoinka u partnerstvo s nekim tko ima sličnu viziju. Primjer tvrtki s kojima bi potencijalno mogla ući u takvo partnerstvo su telekomi ili nakladnici sa sličnim projektima vezanim uz odgoj i obrazovanje.

A upravo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja, uz prethodno odobrenje Agencije za odgoj i obrazovanje, Xoinku dalo preporuku za korištenje u osnovnoškolskim ustanovama. Stoga sada pedagozi i učitelji u osnovnim školama mogu roditeljima preporučiti aplikaciju Xoink kako bi se lakše nosili s problemom dječjeg prečestoga korištenja mobitela.

– Smatramo da nijedna aplikacije na može, i ne bi smjela, odgajati dijete. Aplikacija samo može biti alat i pomoć u današnjem roditeljstvu. Dobar primjer tome jest funkcionalnost ‘Noćno vrijeme‘, kojom djetetu dajete mogućnost da se koristi mobitelom i u vrijeme kada bi trebalo spavati, ali će vrijeme koje ste mu odobrili za taj dan u tom razdoblju isteći dvostruko, trostruko ili četverostruko brže. Na taj način potičete dijete da se mobitelom koristi više danju. Dakle, niste mu zabranili, nego ste mu dali mogućnost odabira – pojašnjava Perić.

Što još roditeljima omogućuje aplikacija Xoink, kako je voditi startup u Dubrovniku te tko sve Lei Perić u tome pomaže pročitajte u novom broju tiskanog i digitalnog Lidera.

14. travanj 2024 05:04