Život
StoryEditor

Lukrativno tržište: Američki trgovački lanac Home Depot gradi minijaturne kuće

08. Lipanj 2023.
I Amazon odnedavno prodaje takozvane ‘tiny-home kits‘, a otkako se Elon Musk preselio u minijaturnu kuću koju je izgradio Boxabl, razvija se tržište luksuznih minijaturnih kuća

Američki trgovački lanac, Home Depot, odlučio se ubaciti na tržište nekretnina i počeo graditi kuće. No, za razliku od klasičnih građevinskih kompanija, taj pandan Bauhausu planira ugrabiti dio kolača lukrativnog tržišta ‘Tiny House‘ odnosno izgradnje minijaturnih kuća.

Pokretači, odnosno pobornici tog trenda minijaturne su kuće gradili vodeći se načelima minimalizma i održivosti, ali je on sad osvojio i kupce zabrinute zbog svoje financijske budućnosti, ali i klimatskih promjena zbog čega grade kuće koje su otpornije na poplave ili požare, a financijski znatno povoljnije. Primjera radi, minijaturne kuće Home Depota koštaju nešto manje od 50 tisuća dolara, a mogu se izgraditi kao ekstenzija postojećem objektu, kuća za goste ili primarni dom kupcima koji žele iskusiti život u minijaturnim kućama ili su im klasične kuće financijski nedostižne.

Novi igrači

Home Depot svoje kuće reklamira i kao otporne na ekstremne vremenske uvjete poput tornada, poplava i požara, ali u njihovu cijenu ne ulazi stolarija, električni i vodovodni sustav te završni radovi za što će se kupci morati pobrinuti sami. Ipak, bez obzira na potonje, ponuda Home Depota je prilično atraktivna, a zbog činjenice da je potražnja za ovakvim tipom stambenih objekata sve veća, u tržište se uključuju i neki drugi igrači. Kako prenosi Guardian, tehnološki div Amazon odnedavno prodaje takozvane ‘tiny-home kits‘, a otkako se Elon Musk preselio u minijaturnu kuću koju je izgradio Boxabl, razvija se tržište luksuznih minijaturnih kuća.

Također, sve je više potrošača koji minijaturne kuće grade u turističke svrhe, a potom ih nude gostima preko platformi Airbnb ili Vrbo. Na domaćem tržištu je sve više zaljubljenika u ovaj koncept, a premda ih se često poistovjećuje s mobilnim kućicama, valja imati na umu da su minijaturne, ‘Tiny House‘ izgrađene po principima održivosti.

Kako je lani prenio portal Cimerfraj.hr, nadležna tijela navode da su minijaturne kućice ‘inovativni model‘, a kućice manje kvadrature mogu se registrirati kao robinzonski objekti, uz zadovoljenje minimalne kvadrature i ostalih tehničkih uvjeta. No, bez obzira na kvadraturu, a s obzirom na stambeni karakter, za minijaturnu kućicu treba ishoditi građevinsku dozvoli te se smije graditi i postaviti u za to predviđenoj zoni.

19. travanj 2024 16:41