Život
StoryEditor

Luksuzni div Kering uložio u start-up VitroLabs koji ‘uzgaja‘ umjetnu kožu

12. Svibanj 2022.
VitroLabs životinjsku kožu uzgaja laboratorijskim putem, iz stanica. Tvrde da njihova koža nije umjetna, ali za nju nije potrebno ubiti životinju niti ugroziti okoliš njenim uzgojem

Da je doista odzvonilo materijalima životinjskog porijekla dokazuje nedavni potez francuskog luksuznog diva, grupe Kering koja je odlučila uložiti ozbiljan novac u američki start-up VitroLabs koji se bavi proizvodnjom umjetne kože. Kering je, kako su izjavili, izdvojio 'značajan' iznos u razvoj proizvodnje VitroLabsa koji je prošlog tjedna skupio 46 milijuna dolara. Osim što je njega uložila luksuzna francuska grupa, novac su investirali i Leonardo Di Caprio, danska modna kuća Bestseller i još nekolicina investitora. Kako prenosi Business of Fashion, na tržištu raste interes za materijalima nove generacije, potrošači su sve zainteresiraniji za održive i cruelty-free proizvodnje. Zajedno s njihovim interesom i razvojem tehnologije proizvodnje umjetnih materijala koji imitiraju kožu ili krzno, raste i interes ulagača.

Velika potražnja

Prema procjeni organizacije Material Innovation Initiative, ta je industrija još 2015. bila teška 2,3 milijarde dolara, a posljednjih se godina vrijednost investicija uvišestručuje. Keringova odluka da investira u američki start-up dio je njihove strategije okretanja prema održivijim biznisima. Tako su nedavno preuzeli pet posto resale platforme Vestiaire Collective te investirali nepoznati iznos u Cocoon, pretplatnički servis za razmjenu luksuznih torbica. Ulaganje u VitroLabs još je jedan znak da je Kering ozbiljan u namjeri da proširi ponudu ekološki prihvatljivih, veganskih komada luksuzne odjeće i obuće. Za razliku od ostalih igrača na tržištu koji alternative životinjskim materijalima proizvode od, primjerice, gljiva ili grožđa, VitroLabs životinjsku kožu uzgaja laboratorijskim putem, iz stanica. Tvrde da njihova koža nije umjetna, ali za nju nije potrebno ubiti životinju niti ugroziti okoliš njenim uzgojem. Također, budući da ne sadrži sintetske sastojke, ekološki je prihvatljivija od klasičnih umjetnih materijala. Trenutno, jedini nedostatak ovog start-upa jest što treba proći još dosta vremena od razvoja prototipa do konačno proizvoda za tržište, a prikupljene investicije planiraju uložiti u tehnologiju te tako ubrzati proces proizvodnje.

23. travanj 2024 20:35