Život
StoryEditor

Margaret Atwood pokušala zapaliti svoj hit roman Sluškinjina priča

08. Lipanj 2022.

U sklopu kampanje protiv cenzure, izdavačka kuća Penguin Random House izradila je primjerak Sluškinjine priče otporan na vatru

Samo ove godine, vlasti u pojedinim američkim saveznim državama i okruzima, zabranile su na stotine knjiga, a neke su čak i spaljene. Kako bi pokazali što misle o ovoj besmislenoj i opasnoj praksi, izdavač Penguin Random House sklopio je partnerstvo s književnicom Margaret Atwood koja je u video kampanji bacačem plamena pokušala spaliti svoje djelo, jedan od najpoznatijih distopijskih romana u povijesti – Sluškinjinu priču. Pišem 'pokušala', jer je Penguin kreirao izdanje otporno na vatru. Naime, u suradnji s agencijom Rethink i kompanijom The Gas Company Inc., proizveli su primjerak izrađen od 'cinefoila', specijalne aluminijske folije koju vatreni plamen ostavlja netaknutom.

Simbol opresije

'Nezapaljivi' primjerak romana koji progovara o opasnostima opresije i totalitarizma, simbol je još jedne, nove borbe protiv cenzure, poručili su iz Penguina. Iako Sluškinjina priča, koliko književnica zna, nikad nije bila zapaljena, bila je zabranjivana. Još 2006. jedna je teksaška srednja škola pokušala zabraniti zbog 'seksualno eksplicitnog i sadržaja koji je uvredljiv za Kršćane', ali su se učenici pobunili i cezura nije uspjela.

No, jest prošle godine kada su je povukle neke škole iz Teksasa i Kanzasa. Roman koji je prodan u milijune primjeraka i služio kao predložak za snimanje istoimene hit-serije, inspirira žene diljem svijeta na borbu protiv ukidanja prava. Marševi u kojima sudjeluju aktivistkinje odjevene u prepoznatljive uniforme iz romana, održavaju se i danas, u svakom kutku planeta. 'Nezapaljivi' primjerak Sluškinjine priče naći će se na dražbi aukcijske kuće Sotheby's.

19. travanj 2024 16:31