Život
StoryEditor

Migracije milijunaša: Koje zemlje gube najviše milijunaša i gdje oni odlaze

21. Lipanj 2022.
migracije milijunaša

Najnovije Henley Global Citizens izvješće predviđa da će se u 2022. godini čak 88 tisuća milijunaša preseliti u novu zemlju. Migracije ljudi s neto vrijednošću većom od milijun američkih dolara ponovno su počeli svoje migracije nakon zatišja u 2020. godini. Te godine, dogodio se drastičan pad migracija milijunaša zbog raznih blokada uzrokovanih pandemijom, ali sada kada je to završilo, krenule su i milijunaške migracije.

Mnogo je razloga zašto ultrabogati mijenjaju zemlje boravka. Prije svega, izbjegavanje raznih sukoba je jedan od najčešćih razloga primjene zemlje za ultra bogate. Upravo zbog toga ne čudi da ove godine najviše migriraju bogataši Rusije i Ukrajine.

Za Rusiju se tako očekuje da će ju tijekom godine napustiti oko 15 tisuća milijunaša, dok se za Ukrajinu predviđa da će doživjeti najveći gubitak u postocima, pa izvješće kaže kako će oko 42 posto ukrajinskih milijunaša napustiti zemlju do kraja 2022.

Kina bi također mogla doživjeti veliki gubitak u svojoj milijunskoj populaciji, s projiciranim gubitkom od 10 tisuća milijunaša.

Predviđa se da će prvih 10 destinacija za neto priljev osoba s visokim neto vrijednostima u 2022. biti UAE, Australija, Singapur, Izrael, Švicarska, SAD, Portugal, Grčka, Kanada i Novi Zeland. Očekuje se i da će veliki broj milijunaša preseliti u 'tri gospođe': Maltu, Mauricijus i Monako. S druge strane, 10 zemalja u kojima se predviđaju najveći neto odljevi milijunaša  su Rusija, Kina, Indija, Hong Kong, Ukrajina, Brazil, Velika Britanija, Meksiko, Saudijska Arabija i Indonezija.

Gdje se sele ultrabogati?

U Hrvatsku sigurno ne. Magnet za ultrabogate postali su Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) te se procjenjuje da će ta zemlja ove godine dobiti novih 4 tisuće 'stranih' milijunaša. Ovaj priljev ultra bogatih u UAE događa se zbog prilagodljive migracione politike zemlje koja je posebno prilagođena za privlačenje privatnog bogatstva.  Također, UAE je međunarodno poslovno središte s jakom ekonomijom i reputacijom sigurne oaze u regiji Bliskog istoka i Afrike, a zemlja je snažna i u mnogim sektorima, uključujući financijske usluge, naftu i plin, nekretnine, putovanja i turizam, tehnologiju i zdravstvenu skrb. Također, stanovnici imaju najkonkurentnije porezne stope s kojima se mogu mjeriti samo Monaco i Bermudi. Većina milijunaša u UAE  dolazi iz Rusije, Indije, Afrike i Bliskog istoka. Prije pandemije UAE je tradicionalno privlačio oko 1000 milijunaša godišnje.

Nakon Ujedinjenih Arapskih Emirata, druga zemlja koju biraju milijunaši je Australija u koju se u zadnja dva desetljeća preselilo više od 80 tisuća milijunaša. Australija nema renome kao UAE, ali privlači ultra bogate niskim troškovima zdravstvene skrbi, prosperitetnim gospodarstvom te ono najvažnije, nedostatkom poreza na nasljedstvo. Očekuje se da će 2022. neto priljev milijunaša  iznositi 3500, što je drugi najveći globalni priljev u 2022. godini. Konzistentno visoki priljevi dijelom su posljedica australskog imigracijskog sustava temeljenog na bodovima, koji pogoduje bogatim pojedincima, vlasnicima tvrtki i profesionalcima.

Australija također ima prvoklasni zdravstveni sustav koji je relativno jednostavan osobe s visokom neto vrijednošću  za razliku od SAD-a gdje zdravstveno osiguranje može biti komplicirano i skupo, posebno za starije osobe. Australija ima razvijeno gospodarstvo i posebno je jaka u sektorima financijskih usluga, zdravstvene skrbi i osnovnih materijala te ima rastući tehnološki sektor. To je također bilo jedno od najbrže rastućih tržišta diljem svijeta u posljednjih 20 godina u smislu rasta bogatstva i rasta BDP-a. Iako su stope poreza na tvrtke i poreza na dohodak u Australiji relativno visoke, za razliku od većine drugih razvijenih tržišta, Australija nema poreza na nasljedstvo. To potiče bogate ljude da ostanu u zemlji i grade svoje poslovanje za buduće generacije.

image

migracije milijunaša - države

foto

Glavna destinacija Azije

Singapur i dalje privlači milijunaše, uglavnom iz ostatka Azije a ove  se godine očekuje 2800 novih milijunaša. Izrael je sljedeća destinacija za migracije ultrabogatih u 2022. godini. Predviđa se novih 2500 milijunaša, a inače, Izrael privlači najviše francuske, ruske i britanske milijunaše.

Švicarska – glavno središte bogatstva Europe

Predviđa se da će Švicarska 2022. privući  od oko 2200 osoba visoke neto vrijednosti. Njezina trajna privlačnost povezana je s njezinim globalnim statusom 'sigurne luke' i visokim životnim standardom. Švicarska je također drugo najveće središte upravljanja bogatstvom u svijetu u smislu imovine pod, što je faktor privlačenja za osobe s visokim neto vrijednostima, jer zahvaljujući novim prekograničnim sporazumima o razmjeni informacija, mnogi smatraju da je sve prikladnije biti u istoj zemlji u kojoj se drže njihova bankarska sredstva.

SAD – sve manje privlačnosti

SAD je znatno manje popularan među milijunašima koji migriraju zbog nadolazećih viših poreza i rastuće stope kriminala u velikim gradovima. Zemlja još uvijek privlači više osoba s visokom neto vrijednošću nego što gubi zbog emigracije, s neto priljevom od 1.500 koji se predviđa za 2022. Tradicionalno, većina milijunaša koji se presele u SAD su u sektoru zabave, financijskih usluga i tehnologije. Mnogi uspješni tehnološki poduzetnici sele se u Ameriku i žarišnu Silicijsku dolinu kako bi svoje tvrtke podigli na višu razinu.

Mauricijus - magnet za bogatstvo Afrike

Otočna država u Indijskom oceanu Mauricijus je tijekom proteklog desetljeća privlačila stalan broj milijunaša, možda zbog lakoće poslovanja u toj zemlji. Mauricijus je također poznat po svojoj sigurnosti, konkurentnim poreznim stopama i brzorastućem sektoru financijskih usluga. Prema Izvješću o bogatstvu Afrike za 2022., Mauricijus je sada dom za 4800 osoba visoke neto vrijednosti u usporedbi s 2700 prije deset godina što predstavlja rast od 78 posto. Očekuje se da će se otprilike 150 milijunaša preseliti na Mauricijus 2022., uglavnom iz Južne Afrike i Europe.

Rusija – krvavi milijunaši

Očekuje se da će Rusiju u 2022. napustiti oko 15 tisuća milijunaša što je 15 posto ukupne populacije milijunaša u Rusiji. Tijekom zadnja dva desetljeća broj milijunaša u Rusiji je u stalnom porastu a povijesno gledano, velikim kolapsima država obično je prethodilo ubrzanje emigracije bogatih ljudi, koji često prvi odu jer za to imaju mogućnosti i sredstva.

image

Migracije milijunaša - infografika

foto
20. travanj 2024 14:15