Život
StoryEditor

Minijaturne kuće za održivo življenje i odmaranje

07. Kolovoz 2022.

Piše: Anamarija Mujanović

Iako površine do 40 kvadrata, male kuće imaju sve što i velike pa se u njima može živjeti ili provoditi odmor. Jeftina je gradnja, male su režije, grade se od prirodnih materijala i često su opremljene solarima

Traženje svoga mjesta pod suncem za mnoge znači kupnju vlastite nekretnine, ali to je već neko vrijeme, a posebno trenutačno, za mnoge nedostižan san. Najprije pandemija, pa inflacija, rast troškova života, vrtoglave cijene nekretnina, najava skupljih kredita i vrlo loše ekonomske prognoze za blisku budućnost udaljili su mogućnost kupnje stana ili kuće na neodređeno vrijeme, no brže rješenje za ovakve probleme možda se krije u trendu pokrenutom tijekom posljednje ekonomske krize? Lako moguće.

U razdoblju od 2008. do 2012. godine u SAD-u su popularnost stekle tiny houses, odnosno trend minijaturnih kuća. Riječ je o stambenim objektima površine od deset do 40 kvadratnih metara koji svojim stanovnicima, uz niske troškove održavanja i samim time niske režije, osiguravaju samo ono najnužnije.

Manje je više

Minijaturne kuće mogu biti stacionirane ili mobilne pa se vrlo često koriste za odmor, a zbog malog prostora koji zauzimaju, lakše gradnje i ekološke prihvatljivosti u trenutačnim su kriznim vremenima odlično rješenje za sve koji se vode riječima 'manje je više'.

Iako se na prvi pogled čini kao da su takve kuće premale za svakodnevni život, zbog svoje prostorne raspoređenosti i činjenice da su arhitekti u dizajnu promišljali funkcionalnost svakog centimetra, minijaturne kućice nude sve što i veće inačice – od kuhinje, dnevnog boravka, spavaće sobe sve do kupaonice i ostave.

Ubrzani tempo života, želja za uspjehom i 'trčanje' za novcem česti su uzročnici stresa te takav, minimalistički stil života mnogima predstavlja odmor za dušu i odlazak iz materijalnog u funkcionalno, a iako malene, kuće oduševljavaju svojim izgledom i dizajnom.

Hrvati vole prostrano

U Hrvatskoj se ipak i dalje većina vodi riječima 'više je više', pa su takve nekretnine ipak popularnije za iznajmljivanje ili kao vikendice jer, iako su predivne za godišnji odmor u prirodi, minimalistički stil života i pokret koji sa sobom donose minijaturne kuće kod nas nisu pretjerano zaživjeli.

Cijene takvih kuća, kao i kod svih drugih, ovise o kvadraturi, uređenosti, izgledu, dizajnu, a kreću se u prosjeku između 30 i 60 tisuća eura, ali svakako se mogu pronaći i po nešto nižim cijenama.

Kod minijaturnih kućica, odnosno minimalističkog stila života, vrlo su popularne kuće na kotačima, koje svojim stanarima omogućuju promjenu lokacije ako im ona stara dosadi ili pak žele posjetiti neka nova mjesta. Odlični su to objekti za sve koji 'žive u trenutku' i obožavaju putovanja, a najvažnije od svega, za gradnju mobilnih kuća nije potrebna građevinska dozvola.

Održivost koju takve kuće, stacionirane ili mobilne, nude trenutačno je zbog klimatskih promjena važnija nego ikada pa su, osim što su izrađene od prirodnih materijala, minijaturne kuće vrlo često opremljene solarnim panelima, što ih čini savršenim stambenim objektima u današnjim vremenima.

24. travanj 2024 03:29