Život
StoryEditor

Najstarija hebrejska Biblija mogla bi oboriti rekord s cijenom od 50 milijuna dolara

21. Veljača 2023.
Jedan od najvažnijih tekstova u ljudskoj povijesti na aukciji Sotheby‘sa naći će se u svibnju, a očekuje se da će postići cijenu između 30 i 50 milijuna dolara

Aukcijska kuća Sotheby‘s za tri će mjeseca svojim bogatim kupcima ponuditi doista jedinstven primjerak – hebrejsku Bibliju staru preko tisuću godina koju znalci opisuju i kao ‘jedan od najvažnijih tekstova u ljudskoj povijesti‘. Kodeks Sassoon je, vjeruje se, najstarija i najpotpunija hebrejska Biblija, a s obzirom na to da Sotheby‘s očekuje da će postići cijenu između 30 i 50 milijuna dolara, velike su šanse da će postati najvrjedniji povijesni dokument ikad prodan na aukciji.

Svoje ime dokument je dobio po poznatom kolekcionaru Davidu Sassoonu (1880.-1942.) koji ga je navodno nabavio za tričavih 350 tisuća funti te je do 1978. bio skriven od javnosti. Nasljednici kolekcionara su ga prodali za 320 tisuća dolara British Rail Pension Fundu, a oni pak 1989. predali u ruke švicarskom kolekcionaru i sadašnjem vlasniku Jacqui Safri za 3,19 milijuna dolara.

Nevjerojatan put

Ova jedinstvena Biblija sadrži 792 stranice (pergamenta) i teži oko 11 kilograma. Budući da su ranije postojali dijelovi biblijskih tekstova u obliku svitaka (poznati kao svici s Mrtvog mora) vjeruje se da je ovo prvi rukopis uvezen kao knjiga. Sasoon i Aleppski kodeks su jedina dva rukopisa koja datiraju iz 9., odnosno 10. stoljeća, ali je, za razliku od Sassona, Alepski kodeks značajno oštećen u požaru te je od ukupno 487 stranica, spašeno njih 295 te se trenutno nalaze u Israel Museumu.

Kako prenosi CNN, vrijednost ovog dokumenta ne proizlazi samo iz njegove starosti ili cjelovitosti već su od povijesne važnosti natpisi o vlasništvu i bilješke na stranicama koje svjedoče o njegovom nevjerojatnom putu. Smatra se da je Biblija bila prvo pohranjena u sinagogi u današnjoj Siriji koja je uništena u 13. ili 14. stoljeću, a potom ju je čuvao Salama bin Abi al Fakhr.  Kodeks je nestao na sljedećih 600 godina kada ju je pronašao David Sassoon.

25. travanj 2024 16:11