Život
StoryEditor

Nakon gotovo četvrt stoljeća, Patek Phillipe lansira novi model luksuznog sata

04. Travanj 2023.
Ako je suditi prema potražnji za Patekovim, ali i luksuznim satovima konkurencije, nema straha da novi model neće naći kupce

Nakon punih 25 godina, luksuzni brend Patek Philippe lansira novu kolekciju satova koji će, kako se nadaju, biti jednako popularan kao i njihova dosadašnja kultna izdanja. Na ženevskom sajmu Watches and Wonders, predsjednik švicarske kompanije, Thiery Stern, izjavio je da će linija vjerojatno biti lansirana do konca godina.

- Dizajn je gotovo, prototip je spreman i jako, jako mi se sviđa – kazao je Stern.

To je značajan događaj za ljubitelje Pateka, brenda koji je osnovan daleke 1839. i kojim upravlja obitelj Stern. Posljednji su put novi model, ‘Twenty-4‘ kreirali 1999., a bio je dio kategorije satova za žene. Stern, kako prenosi Bloomberg, nije precizirao radi li se o sportskim modelima poput, primjerice, Nautilusa ili pak finijim satovima kakav je model Ellipse. Ipak, ako je suditi prema potražnji za Patekovim, ali i luksuznim satovima konkurencije, nema straha da novi model neće naći kupce.

Rekordna potražnja

Naime, posljednjih godina Patek bilježi izvrsnu potražnju svojih satova, posebno linije Nautilus, a zabilježen je rekordan rast cijena. Na taj je hype, navodi Bloomberg, kompanija reagirala tako što je ukinula proizvodnju popularnog Nautilus 5711 i predstavila novi i skuplji model 5811. Međutim, Stern je najavio da će umjereno skupi satovi i dalje biti ključan dio njihovog portfelja, jer su većini kupaca satovi velika strast, ali ne mogu potrošiti više od 30 do 40 tisuća dolara – što je i dalje ozbiljan novac. Kao i Rolexu, Audemars Piguetu i Vacheron Constantinu, Patek je izazov namiriti visoku potražnju.

Jednostavno, ne mogu proizvesti toliko satova a da ne kompromitiraju kvalitetu. Umjesto da povećaju proizvodne kapacitete, srezali su distributivni lanac za 30 posto i zadržali se na proizvodnji od 70 tisuća satova godišnje. Također, u medijima se šuškalo da su za kompaniju zainteresirani veliki igrači poput LVMH-a ili Richemonta. Iako Stern smatra da bi za Patek mogao dobiti milijarde, ne kani je prodati, jer je uvjeren da bi takve grupe u pet godina „ubile“ brend i tržištu nudile samo Nautilus.  

27. travanj 2024 14:31