Život
StoryEditor

Nakon medicine, Hrvatsko katoličko sveučilište pokreće pravni studij

05. Travanj 2023.
Hrvatsko katoličko sveučilište HKSfoto Wikimedia Commons

Nakon katoličke psihologije, katoličke sociologije, katoličke povijesti, te najnovije katoličke medicine, na Hrvatskom katoličkom sveučilištu (HKS) razmišljaju o osnivanju katoličkog Pravnog studija.

Najavio je to jedan od profesora toga fakulteta Tomislav Sokol, koji je trenutno na privremenom radu kao zastupnik u Europskom parlamentu. Sokol je na nedavnom druženju s novinarima u Bruxellesu na novinarski upit hoće li biti kandidat HDZ-a na izborima za tu instituciju rekao da ne zna, no da se on sam ima gdje vratiti raditi i to na svoje matično sveučilište. I ovlaš je spomenuo da se i tamo planira osnovati Pravni studij. 

- Pokrećemo Pravni studij na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, pa vidite li na što liči postojeći Pravni fakultet na Sveučilištu u Zagrebu - zapitao se, pomalo retorički, zastupnik Sokol.

Proučavamo mogućnosti

Potvrda je stigla i iz institucije Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Suzana Obrovac Lipar, profesorica na Hrvatskom katoličkom sveučilištu i njihova voditeljica Ureda za odnose s javnošću, na Liderov je novinarski upit kratko odgovorila da je istina da njihovo sveučilište već neko vrijeme doista proučava mogućnost pokretanja novog studijskog programa odnosno studija prava.

- Još nisu pokrenuti za to predviđeni formalni postupci pri nadležnim tijelima države da bi se doista moglo govoriti o pokrenutoj inicijativi - poručila je Obrovac Lipar.

Medicina prema poslanju

Podsjetimo, Hrvatsko katoličko sveučilište je 2020. pokrenulo i studij medicine, a nastava je na tom studiju počela godinu dana kasnije.

- Ideja o osnivanju studija rodila se zbog našeg poslanja, odnosno onog poslanja koje imaju sva katolička sveučilišta diljem svijeta. Naš je cilj dobrobit zajednice i služenje čovjeku, a medicina je grana znanosti koja tome ponajviše pridonosi - istaknuo je tada Dalibor Karlović, dekan novoosnovanog Medicinskog fakulteta na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.

Osnivanje novog studija nije jednostavan proces. Prije dopusnice, HKS mora ispuniti strogu zakonsku i podzakonsku regulativu i ispuniti niz stručnih uvjeta te udovoljiti svim akademskim standardima. Prije svega potrebno je dobiti pozitivnu preporuku Agencije za znanost i visoko obrazovanje o opravdanosti osnivanja sveučilišta u skladu sa strateškim dokumentom mreže visokih učilišta, elaborat o osnivanju koji sadrži studiju o opravdanosti osnivanja i izvođenja predloženih studijskih programa, a u izradi kojeg su sudjelovali i nastavnici iz sustava visokog obrazovanja u kojem će se izvoditi studijski program.

Naučavanje u skladu s Crkvom

Također je potrebna i analiza minimalnih institucionalnih pretpostavki za usporedivost predloženih studijskih programa s kvalitetom srodnih akreditiranih studijskih programa u Hrvatskoj i u zemljama Europske unije. Naravno, potrebno je dostaviti i dokaze o osiguranim potrebnim sredstvima za obavljanje djelatnosti. Ako i kada Agencija dostavi pozitivno mišljenje odnosno da akreditaciju, nakon čega Ministarstvo obrazovanja daje suglasnost za osnivanje studija.

Inače, prema njihovom Statutu, djelovanje Hrvatskog katoličkog sveučilišta, između ostalog, temelji se na: načelima katoličkog nauka s visokim i posebnim zahtjevima slobode i odgovornosti; vrednovanju, čuvanju, promicanju i zaštiti hrvatske tradicije i nacionalne baštine te cjelokupne kulture; poštivanju i afirmaciji ljudskih prava u skladu s naučavanjem Crkve; promicanju razumijevanja katoličke vjere te katoličke i hrvatske kulture i misli.

Kakvo je mišljenje Ministarstva obrazovanja o osnivanju novog pravnog studija ne znamo, jer još nije stigao odgovor te institucije, koju smo pitali i hoće li biti proveden test potreba tržišta rada za budućim pravnicima.

25. travanj 2024 11:22