Život
StoryEditor

Naomi Osaka treću godinu zaredom najplaćenija sportašica na svijetu

25. Prosinac 2022.
Naomi Osaka

Osam sportašica s najvećom zaradom u 2022. zaradilo je najmanje deset milijuna dolara što je dvostruko više nego godinu prije

U trenutku kad je Serena Williams objavila da se nakon 27 godina nevjerojatnih sportskih uspjeha povlači s teniskih terena, njeno je ukupno bogatstvo iznosilo 260 milijuna dolara. Zbog toliko vrijedne imovine, dospjela je na Forbesovu listu najbogatijih samostvorenih milijunašica. Na toj se listi, uz Williams, našla još samo jedna sportašica, njena konkurentica, Marija Šarapova.

Uzme li se u obzir zarada tijekom čitave karijere, Williams je s 450 milijuna dolara zarađenih na turnirima i sponzorskim ugovorima, (financijski) najuspješnija sportašica ikad. No, kako navodi Forbes, svojim je statusom otvorila put drugim sportašicama koje počinju zarađivati ozbiljnije novce.

Tako se, primjerice, njena kolegica, tenisačica Naomi Osaka našla na listi 50 najplaćenijih sportaša na svijetu kao jedna od samo dvije žene te po zaradi od 51,1 milijun dolara zasjela na prvo mjesto Forbesove liste najplaćenijih sportašica u ovoj godini.

Osam sportašica s najvećom zaradom u 2022. zaradilo je najmanje deset milijuna dolara što je dvostruko više nego godinu prije. Također, na popisu su se našla i neka nova imena – skijašica Eileen Gu, tenisačice Emma Raducanu, Iga Świątek i Coco Gauff.

Vidljiv napredak

Prvih deset najplaćenijih sportašica zaradilo je ukupno 194 milijuna dolara što je 17 posto više nego lani, a prvih 25, 285 milijuna dolara. Sa spomenutom zaradom od 51,1 milijuna dolara, Osaka je prva treću godinu zaredom, a slijedi je Williams sa 41,3 milijuna dolara.

Kako je za Forbes izjavila izvršna potpredsjednica sportske agencije The Collective, interes sponzora za ženski sport počeo je rasti 2019., a to je, među ostalim, bila godina kad je američka ženska nogometna reprezentacija podnijela tužbu za diskriminaciju.

Iako je pandemija iz džepova sportaša izbila prihode od ulaznica i sportskih događanja, lockdowni su povećali interes za sport, pa je s ublažavanjem mjera porastao interes za natjecanja, uključujući i ženski sport. Tako je, primjerice, interes za englesku žensku nogometnu ligu narastao za 200 posto, a u Njemačkoj je u samo sedam tjedana premašena gledanost čitave sezone godinu ranije.

Također, nakon FIFA-ine najave da pokreće Svjetsko klupsko prvenstvo za žene, 77 posto ženskih nogometnih liga je dobilo glavnog sponzora, dok ih je 2021. imalo 66 posto. Američki nogomet također bilježi porast gledanosti kao i NCAA prvenstvo u ženskoj košarci koje je pratilo 4,85 milijuna gledatelja što je najviša brojka od 2008.

Kako nastavlja Forbes, pomak je vidljiv i u pojedinačnim sportovima poput tenisa i golfa pri čemu je tenis sport s najmanjom razlikom u plaćama muških i ženskih sportaša. Bolji tretman ženskog sporta je vidljiv, ali još uvijek postoji prostor za napredak i žene još uvijek manje zarađuju od muškaraca te se moraju oslanjati na sponzore. Srećom, ovogodišnja lista najplaćenijih sportašica ulijeva nadu u budućnost ženskog sporta.

Top 10:

  1. Naomi Osaka, tenisačica 51,1 milijun dolara (1,1 milijun na terenu)

  2. Serena Williams, tenisačica 41,3 milijun dolara (0,3 milijuna na terenu)

  3. Eileen Gu, slobodno skijanje 20,1 milijun dolara (0,1 milijun na terenu)

  4. Emma Raducanu, tenisačica 18,7 milijuna dolara (0,7 milijun na terenu)

  5. Iga Świątek, tenisačica 14,9 milijuna dolara (9,9 milijuna na terenu)

  6. Venus Williams, tenisačica 12,1 milijun dolara (0,1 milijun na terenu)

  7. Coco Gauff, tenisačica 11,1 milijun dolara (3,1 milijun na terenu)

  8. Simone Biles, gimnastičarka 10 milijuna dolara (0 milijuna na terenu)

  9. Jessica Pegula, tenisačica 7,6 milijuna dolara (3,6 milijuna na terenu)

  10. Minjee Lee, golferica 7,3 milijuna dolara (4,8 milijuna na terenu)

13. travanj 2024 15:14