Život
StoryEditor

Njemačka pivnica pivo naplaćivala – suncokretovim uljem

26. Srpanj 2022.

Gostima se razmjena svidjela budući da litra piva u prosjeku košta sedam eura, a litra suncokretovog ulja u Njemačkoj prodaje za oko 4,5 eura

Kako bi riješili problem nestašice suncokretovog ulja kojeg koriste za pečenje i prženje, vlasnicima pivnice Giensinger u Munchenu na pamet je pala briljantna ideja – naplaćivati pivo uljem. Kako je za Reuters izjavio menadžer pivnice, Erik Hoffmann, nabavka ulja postaje sve teža.

– Ako vam treba 30 litara tjedno, a vi nabavite 15… u nekom trenutku više nećete moći pržiti šnicle! – požalio se Hoffmann i dodao da su gosti dosad 'donijeli' 400 litara ulja.

Uštede za gostima

Njima se pak ova razmjena sviđa budući da litra piva u njemačkim pubovima košta u prosjeku 7 eura, a litra suncokretovog ulja se prodaje za oko 4,5 eura. No, pitanje je koliko će se ove akcije uopće moći izvoditi, odnosno koliko će dugo i kupci moći po toj cijeni nabavljati i uopće dolaziti do ulja.

Budući da se 70 posto globalne ponude suncokretovog ulja proizvodi(lo) u Rusiji i Ukrajini, neće samo pivnice poput ove minhenske, morati biti domišljate ne bi li se dočepale koje litre. Također, kako izvještava Supply Management, veleprodajna cijena ulja je zbog rata porasla tisuću posto, a nema naznaka da bi se ovaj trend mogao zaustaviti.

04. svibanj 2024 23:48