Život
StoryEditor

Orwellov ‘1984.‘ najpopularniji beletristički roman u Rusiji

14. Prosinac 2022.

Roman koji opisuje futurističko totalitarno društvo najviše je puta preuziman naslov na platformi ruske e-trgovine LitRes

Jedan od najpoznatijih distopijskih romana svih vremena - ‘1984‘ Georgea Orwella najčitanija je e-knjiga u Rusiji. Kako prenosi Reuters, roman koji opisuje futurističko totalitarno društvo u kojem vlastodršci građane drže u pokornosti, najviše je puta preuziman naslov na platformi ruske e-trgovine LitRes u kategoriji beletristike te drugi najpopularniji u svim kategorijama. Orwell je taj roman napisao 1949., nedugo nakon Drugog svjetskog rata i uoči Hladnoga, a nadahnuće je pronašao u vlastitim vojnim iskustvima i totalitarnim tendencijama tadašnjeg SSSR-a i Trećeg Reicha.

Vizionar Orwell

Sveprisutnog Velikog brata pisac je zamislio s brkovima koji podsjećaju na Staljina ili Hitlera, a zbog nedvojbene kritike svjetskih politika i režima, posebno sovjetskog, roman je sve do 1988. bio zabranjen u SSSR-u. Kako prenosi Reuters, Orwell je izjavio da je Staljinovu diktaturu koristio kao model kulta ličnosti Velikoga brata čija je ‘misaona policija‘ prisiljavala ljude isključe kritičko mišljenje, prihvate njihovu propagandu kao neupitnu istinu.

Vizionarski koncept neodoljivo podsjeća na suvremene režime, posebno vladavinu ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je praktički iskorijenio opoziciji i kritičke medije iz javne sfere, ali i rehabilitirao sjećanja na Staljina. I baš kao što je Orwell kreirao ‘novogovor‘ tako i Putin izbjegava riječ ‘rat‘ i govori o ‘specijalnoj vojnoj operaciji‘, dok je ilegalnim proglasio objavljivanje bilo kakvih informacija o ratu koje su u suprotnosti sa službenim izjavama Kremlja. 

28. travanj 2024 16:10