Život
StoryEditor

Ove četiri stvari nikad ne čine roditelji uspješne (i sretne) djece

15. Srpanj 2022.

Američka autorica Margot Machol Bisnow odlučila je istražiti svijet roditeljstva i poduzetništva te svoje spoznaje objaviti u knjizi 'Raising an Entrepreneur'. U njenom istraživanju sudjelovalo je 70 roditelja različitih etničkih, socioekonomskih i religijskih pripadnosti čija su djeca odrasla u sretne, uspješne i pametne – poduzetnike. S magazinom Entrepreneur podijelila je njihove male tajne, odnosno navela što roditelji uspješne djece nikad nisu činili u nadi da će i drugi slijediti njihov primjer.

Dječje hobije ne doživljavaju kao gubitak vremena

Bilo da je riječ o video-igricama, sportu, glazbi ili debatnim klubovima, svako dijete roditelja koje je Bisnow intervjuirala imalo je neku strast mimo škole. Njihovi roditelji su te interese van kurikuluma poticali, jer su djecu činili sretnima i mentalno aktivnima. Tako je, primjerice, Radha Agrawal, osnivačica plesne platforme s preko pola milijuna članova u 30 gradova diljem svijeta - Daybreaker, u djetinjstvu bila zainteresirana za nogomet. Iako njena trenutna karijera nema nikakve veze s tim sportom, Radha je ispričala Bisnow da ju je upravo sport naučio disciplini, organizaciji i fokusu, ali i načinu na koji funkcionira tim što joj je uvelike pomoglo u biznisu.

Nikad nisu sve odlučivali umjesto djece

Ni jedan roditelj ne želi vidjeti dijete koje je nezadovoljno, pati ili se krivi zbog situacije u kojoj se našao, ali je izuzetno važno odoljeti iskušenju - ne uplitati se i dopustiti djetetu da donese i stoji iza svojih odluka. Na taj način djeca postaju neovisnija te se, umjesto strahom, vode zdravim oprezom. Suosnivačica poznatog američkog FEED Projecta, Ellen Gustafson, svoj uspjeh pripisuje majci koja ju je poticala da bude neovisna i misli svojom glavom. Kako je kazala, roditelji trebaju znati koje su snage njihove djece te umjesto da odluče umjesto njih, pomoći im pitanjima poput 'Koji bi ti izbor bio od veće koristi u budućnosti?'.

Novac ili školski uspjeh im nikad nije bio važniji od njihove sreće

Mnogi roditelji danas inzistiraju na tome da djeca imaju sjajan uspjeh u školi, završe fakultete, doktorate i slično te rade za visoke plaće. No, ako taj cilj nije u vezi s interesima djece, pretvorit će se u nepotrebno, ali i skupo trošenje vremena. Osobe koje su vezi nečega strastvene i koje su marljive, pronaći će način da svoju strast pretvore u izvor prihoda, bez obzira na školske uspjehe. I naravno, bit će sretnija, a upravo to treba biti ultimativni cilj svakog roditelja.

Nikad nisu zanemarili financijsku pismenost

Iako roditelji u istraživanju nisu forsirali djecu da ostvaruju sjajne uspjehe u obrazovanju ni da ganjaju visoko-plaćene poslove, učili su ih vrijednosti novca. Roditelji uspješne djece od malih ih nogu uče kako zaraditi za džeparac (primjerice, obavljanjem jednostavnih kućanskih poslova), a umjesto da im kupuju stvari jer 'i drugi imaju', uče ih kako štedjeti novac, pa da to što žele, kupe sami. Osim što tako djeca iz prve ruke saznaju da iza novca stoji vrijedan rad, pomaže im svladati i neke jednostavne financijske lekcije poput štednje i ulaganja.

24. travanj 2024 16:38