Život
StoryEditor

PISAK proslavio deset godina djelovanja

20. Rujan 2024.
10. godišnjica Poduzetničkog inkubatora Pisak, Matt Darko Sertićfoto Ratko Mavar

Poduzetnički inkubator PISAK iz Siska danas je proslavio 10 godina djelovanja. Osnovao ga je 2014. hrvatsko-američki poduzetnik Matt Darko Sertić, vlasnik kompanije Applied Ceramics, koja posluje u Americi i u Hrvatskoj.

Radi se o prvom privatnom poduzetničkom inkubatoru u  Hrvatskoj i prvom poduzetničkom inkubatoru u Sisku kao i na području Sisačko-moslavačke županije koji je znatno pridonio razvoju poduzetništva u ovome gradu. PISAK je osnovan s ciljem razvoja malog i srednjeg poduzetništva te startupova, a stvaranjem optimalnog poslovnog okruženja i umrežavanjem znanja, inovativnih ideja i kvalitete rezultirao je uspješnim poduzetničkim ostvarenjima. Ovaj je poduzetnički inkubator otvoren u bivšem Razvojnom institutu Željezare Sisak, a prošao je kroz dvije faze razvoja. Prva je bila pilot projekt u kojoj je poduzetnicima bila osigurana infrastruktura, poslovna podrška, mentorstvo, edukacija i savjetodavne usluge s ciljem podupiranje rasta i razvoja mikro, malog i srednjeg poduzetništva u najkritičnijim fazama razvoja tvrtki.

U rujnu 2019. godine PISAK je realizirao drugu fazu razvoja kroz EU projekt Startaj s PISKOM!‘ tijekom koje je adaptirano, opremljeno i stavljeno u funkciju poduzetnicima još 1700 metara četvornih tako da sada imaju na raspolaganju 3000 metara četvornih. Ciljane skupine poduzetnika u PISAK-u su poduzetnici početnici (do tri godine starosti tvrtke), mladi poduzetnici, žene poduzetnice, inovatori, dizajneri, IT sektor... Tijekom deset godina djelovanja PISAK-a u njemu je poslovanje razvijalo više od 150 poduzetnika kroz program ionkubacije i akceleracije. Zadnjih godina 85-100 posto PISAK -ovih kapaciteta stalno je popunjeno s pedeset poduzetnika koji zapošljavaju 250 zaposlenih.

Voditeljica projekta PISAK Krunoslava Kosina-Milutinović, otvarajući proslavu izjavila je kako inkubirani poduzetnici čine sada već veliku poslovnu obitelj PISAK-a. Na proslavi su se okupili predstavnici državnih i lokalnih institucija, županije i Grada Siska, a zvijezda događanja bio je Sertić čija je ideja o osnivanju poduzetničkog inkubatora prije deset godina pala na plodno tlo.  

– U to doba govorilo se da su Siščani navikli na stalna radna mjesta, željezaru i rafineriju, da su tulavi za poduzetništvo... To te malo bocne i potjera da vidiš tko što može napraviti. U razgovoru s Krunoslavom došli smo do toga da napravimo poduzetnički inkubator. Najvažnije je bilo da stvorimo odlične uvjete za naše ljude u Sisku kako bismo pokazali što mogu i što znaju. Kasnije je to preraslo u nešto što nisam očekivao, a u čemu je mnogo pomoglo postojanje Applied Ceramicsa. Mladi poduzetnici su ovdje dolazili i još uvijek dolaze s osjećajem straha, kao što sam i ja došao u Sisak sa strahom od neuspjeha. Ali naišao sam na okruženje koje sve probleme rješava razgovorom. Jako sam sretan da imamo toliko poduzetnika u PISAK-u danas i vjerujem da ćemo ih imati još i više. Nadam se da će Sisak postati najveći poduzetnički centar u Hrvatskoj. Naš PISAK jest najveći inkubator, ali mislim da Sisak tek očekuju veliki uspjesi u poduzetništvu i da će PISAK u tomu imati potpornu ulogu – rekao je Sertić.

Prednosti poduzetničkog života i rada u PISAK-u kreativno su okruženje i sinergija, poslovna podrška, savjetovanje i umrežavanje, minimalizirani fiksni troškovi, kontinuirana poslovna edukacija, mentoriranje i veća vjerojatnost opstanka poduzetnika. Krilatica PISAK-a je – znanje je jedini faktor koji se množi dijeljenjem!

20. rujan 2024 18:41