Život
StoryEditor

Poduzetnici čitaju: Preporuka dr.sc. Jakše Puljiza ‘Lokalni i regionalni razvoj‘

27. Kolovoz 2022.
Jakša Puljiz

S obzirom na to da zbog prirode posla mnogo čita, dr. sc. Jakša Puljiz, predstojnik Odjela za europske integracije u Institutu za razvoj i međunarodne odnose, odabrao je tri knjige ključne za svoju karijeru. Riječ je o djelima 'Lokalni i regionalni razvoj' Andyja Pikea, Andrésa Rodríguez-Posea i Johna Tomaneyja, čije je prvo izdanje objavljeno 2006., zatim 'Pametna specijalizacija: prilike i izazovi za regionalnu inovacijsku politiku' Dominiquea Foraya te 'Gradovi i bogatstvo nacija' Jane Jacobs.

Zajedno do vizije

image

'Lokalni i regionalni razvoj' Andyja Pikea, Andrésa Rodríguez-Posea i Johna Tomaneyja

foto

Knjiga 'Lokalni i regionalni razvoj', prema Puljizovu mišljenju, daje odličan pregled najvažnijih teorija i koncepata lokalnog i regionalnog razvoja. Posebno mu je inspirativna u dijelu koji se bavi primjerima razvoja regija u različitim dijelovima svijeta, uključujući napore nositelja javnih politika da pridonesu razvoju pojedinih regija odnosno gradova. Zorno, rekao je, pokazuje važnost lokalnih i regionalnih institucija te uključiva pristupa širem krugu dionika za kvalitetu dugoročnog razvoja.

– Autori su također vrlo dobro predočili mnoge izazove i zamke koje mogu rezultirati znatno drukčijim razvojnim putom od onoga željenoga. Iznimna širina u promišljanju o problemima i načinima njihova rješavanja koristila mi je u istraživanjima lokalnog i regionalnog razvoja, ali i tijekom rada u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Knjiga promiče i objašnjava novi pristup poticanju regionalnog razvoja koji se proteklih godina nametnuo kao važan model djelovanja kohezijske politike EU. Taj novi koncept, pametna specijalizacija, u središte stavlja tzv. poduzetničko otkrivanje u kojem poduzetnici zajedno s drugim relevantnim dionicima utvrđuju prioritetne teme za buduća ulaganja u istraživanje i razvoj s obzirom na njihov potencijalni doprinos za jačanje inovacijskog potencijala gospodarstva i budući razvoj – istaknuo je.

Utjecaj gradova na države

Tako bi, dodao je, zahvaljujući bliskoj suradnji poduzetničkog i akademskog sektora na planiranju prioriteta istraživački kapaciteti javnog sektora trebali dati veći i svrhovitiji doprinos razvoju poduzetništva. Podsjetio je da je taj koncept već primijenjen u zemljama članicama EU od 2014. do 2020. u sklopu financiranja mnogih ulaganja koja se temelje na okviru postavljenom regionalnim ili nacionalno definiranim strategijama pametne specijalizacije, a nastavlja se primjenjivati i od 2021. do 2027.

Sjeća se i knjige istaknute američke autorice Jane Jacobs koja se bavi pitanjem funkcioniranja urbane ekonomije i utjecajem razvoja gradova na razvoj cijelih država. Premda je napisana prije više od 35 godina, Puljiz smatra da je i danas vrlo zanimljiva i poučna za sve one koji žele bolje razumjeti zemljopisne osnove ekonomskog razvoja. Jacobs objašnjava također zašto su neki gradovi s vremenom postali i ostali vrlo uspješni, ali i zbog čega su drugi doživljavali uspone i padove. 

25. travanj 2024 04:47