Život
StoryEditor

Povratak Trumpa na Twitter jača mu predsjedničke izglede, ali i ruši Truth Social

24. Studeni 2022.

Bude li uzeo u obzir kolike će posljedice ostaviti njegovi ‘tvitovi‘ na Truth Social, na Twitter se neće vratiti. No, je li Trump ikad razmišljao dugoročno?

Izgleda da ni jedan dan ne može proći bez vijesti o novim potezima osebujnog novog vlasnika Twittera, Elona Muska. Tako je ovog vikenda odlučio poslušati ‘glas naroda‘ te nakon što se 52 posto korisnika izjasnilo da želi bivšeg američkog predsjednika vidjeti na Twitteru, Musk je odlučio ukinuti zabranu i vratiti ga na platformu.

Trump se, međutim, još uvijek nije oglasio, a njegovih 86,4 milijuna pratitelja nestrpljivo čeka njegov prvi ‘tvit‘. Iako je svojedobno izjavio da mu ne pada na pamet vratiti se na društvene platforme, osim, dakako, vlastite mreže – Truth Social, jer ‘ne želi podnositi tiraniju Big Techa‘, magazin Time podsjeća da je najavio i svoju novu predsjedničku kandidaturu zbog koje bi se lako mogao predomisliti.

Iako bi time naštetio svom vlastitom čedu, Truthu, činjenica jest da tamo ima 4,59 milijuna pratitelja što je svega pet posto ukupne publike na Twitteru. U usporedbi s Truthom, Twitter je – megafon, idealan medij za širenje promidžbenih poruka tijekom kandidature.

Problemi Trutha

Od zabrane pristupa Twitteru, Trumpu je vlastita društvena platforma sjajno došla, a upravo je tamo objavio i svoju kandidaturu za Bijelu kuću 2024., bombardiravši pratitelje desecima ‘istina‘ (truth) i ‘ponovljenih istina‘ (re-truth) u kojima je hvalio svoja dosadašnja postignuća. Čak i nakon što je Musk, netom nakon preuzimanja, objavio da će razmotriti ideju da mu dopusti povratak, Trump je hvalio svoj Truth navodeći da je postao ‘neka vrsta fenomena‘.

Međutim, medijski i ekonomski stručnjaci se još uvijek nisu usuglasili u vezi toga hoće li kandidatura značiti i pravi povratak na Twitter ili će, kao što je najavljivao, ostati vjeran svom brendu. Kao jedan od argumenata zbog kojih bi Trump mogao ostati na Truthu, neki navode i činjenicu da Truth Social, čak i s njegovom prisutnošću, ne ide smjerom kojim je zamislio.

Naime, Trumpova ideja bila je matičnu kompaniju ‘Trump Media & Technology Group‘ spojiti s kompanijom za akvizicije s posebnom namjenom (SPAC) – Digital World Acquisition Corp. (DWAC). No, to je spajanje zbog regulatornih poteškoća odgođeno za otprilike godinu dana što je dobra vijest za DWAC (inače bi morala biti likvidirana), ali bi to otezanje moglo obeshrabriti investitore, a Trumpova bi ekipa morala potražiti alternativne izvore financiranja.

Sve je na Trumpu

Povratak na Twitter bi ih dodatno mogao uznemiriti budući da je jamčio ekskluzivnost i galamio o tiraniji ‘big techa‘ te tako garantirao ekskluzivnost, ali i bildao vrijednost iako, kako navodi portal Gizmodo, ta je ekskluzivnost, blago rečeno, širok pojam.

Naime, Trump se obvezao da će objavljivati sadržaj na Truthu i eventualno ga ponoviti na drugim platformama nakon najmanje šest sati. Međutim, postoji iznimka. Prema dogovoru, s privatnog računa može objavljivati sadržaj političkog sadržaja što jesu, u suštini, sve njegove objave, pogotovo kad krene u utrku za predsjednika SAD-a.

Sreća za investitore, a i Truth Social, jest što Twitter prolazi kroz vlastite izazove, doista mu je upitna budućnost te će i to, sasvim sigurno, Trump uzeti u obzir. Drugim riječima, odluka je na Trumpu. Bude li uzeo u obzir kolike će (financijske) posljedice ostaviti njegovi ‘tvitovi‘ na Truth Social te razmišljao dugoročno, na Twitter se neće vratiti.

No, je li Trump ikad razmišljao dugoročno?

20. travanj 2024 04:14