Život
StoryEditor

Pregovarati treba promišljeno: Kako usred inflacije tražiti povišicu?

27. Kolovoz 2022.

S obzirom na to da cijene divljaju, a život postaje sve skuplji, svakome bi dobro došla povišica. No, čak i u vremenima kada bi bilo logično da plaće rastu, rijetki su poslodavci koji će vam samoinicijativno dati povišicu.

Upravo zato ne treba očekivati čudo i treba se zauzeti za sebe. Treba jasno pokazati da nećete raditi pod uvjetima koji vam ne odgovaraju.

No, stati ispred šefa i tražiti više novaca u trenutku kada se i poslodavci bore s visokim cijenama nije lako. To treba učini samouvjereno i odlučno, a opet pristojno i zahvalno. Ne očekivati nerealno, a opet tražiti onoliko koliko vrijedite.

Zato u pregovore o povećanju plaće treba ući pripremljeno i promišljeno, smatraju na Business Insideru, a evo savjeta kojih bi vam mogli koristiti u pregovorima s poslodavcem.

1. Ne spominjite inflaciju

Iako inflacija djeluje kao najlogičniji razlog za tražiti povišicu i apsolutno je opravdano tražiti više novca zbog povećanja troškova života, to i nije najbolji argument s kojim biste trebali pristupiti poslodavcu.

Spominjanje inflacije treba izbjegavati u pregovorima s poslodavcima jer, jednako kao i vaši troškovi života, porasli su troškovi poslovanja vašeg poslodavca. Pa osim što inflacija tako postaje i njihovo opravdanje, neki poslodavci zbog toga neće pokazati puno suosjećanja.

Također, u takvim se pregovorima treba istaknuti, a spominjući inflaciju niste rekli ništa što već netko drugi nije. Zato umjesto da razgovarate o svojim potrebama, razgovarajte o svojim doprinosima.

2. Povišicu tražite na temelju svojih zasluga

Neki smatraju da zahtijevati možete tek kada ste dovoljno važni. Zato se vaši zahtjevi za povišicu moraju temeljiti na vrijednosti koju dodajete tvrtki. Kako bi to dokazali, iznesite podatke poput onih o novcu koji ste donijeli i uštedjeli tvrtki, što radite izvan opisa svog posla obavljate za što bi tvrtka inače morala angažirati drugu osobu, koliko radite izvan radnog vremena, koliko značite kolegama…

Ako niste sigurni u čemu najviše pridonosite tvrtki, razmislite o tome što radite na poslu da se poslije osjećate dobro i to je obično pokazatelj po čemu ste tvrtki najvrjedniji. 

Pa, iako može biti neugodno trubiti o tome koliko vrijedite, važno je prepoznati svoju vrijednost i tražiti da se ona adekvatno nagradi.

3. Istražite što nude druge tvrtke

Kada poslodavac snažno stoji iza svog stava da povećanja nema, glavni pomoćnik vam može biti istraživanje. Prije postavljanja svojih zahtjeva proučite kakve uvjete u sličnim tvrtkama poslodavci nude svojim radnicima.

Tako ćete dobiti dojam što je realno i kakav je općenito trend u vašoj branši, ali ćete tako poslodavcu pokazati i da imate gdje otići po bolje uvjete. Ono što je važno je da usporedbe radite unutar iste industrije.

4. Budite fleksibilni

S obzirom na to da svi izgaraju zbog inflacije, važno je i jasno dati do znanja da razumijete da ekonomska neizvjesnost vjerojatno utječe i na poslodavca. Zato će postići bolje rezultate ako pokažete spremnost na kompromis.

Možda vam šef iskreno želi pomoći, ali su mu ruke vezane, pa se naoružajte strpljenjem i alternativnim rješenjima. Osim novaca koji želite, spomenite i alternative kao što su povećana fleksibilnost u rasporedu, dodatno slobodno vrijeme, prilike za edukacije ili prilika za napredovanje…

5. Vježbajte razgovor

Iako možda zvuči smiješno, za sve je dobro imati neku praksu pa tako i za razgovor sa šefom. Razgovor sa šefom ne bi trebao biti prvi puta kada naglas iznosite svoje argumente.

Pripremite svoj govor i razgovarajte s prijateljima kako biste potvrdili da zvučite samouvjereno, ali ne i bahato. Kada razgovarate o svojoj vrijednosti, pazite da pritom ne zvučite arogantno. Također, predvidite negativne reakcije poslodavca i teška pitanja koja bi vam mogao postaviti te unaprijed razmišljajte o odgovorima.

23. travanj 2024 04:19