Život
StoryEditor

S velikima nema zezanja: Hermès dobio tužbu protiv umjetnika

14. Veljača 2023.
foto Shutterstock
Umjetnička sloboda postoji i u virtualnom svijetu, ali samo ako u nju ne petljate velike brendove

Francuska modna kuća Hermès prošlog je tjedna dobila jednu prilično važnu tužbu koja bi u potpunosti mogla promijeniti smjer umjetničkog stvaralaštva, ali i trgovanja u metasvemiru. Naime, luksuzna kompanija nedavno je podigla tužbu protiv umjetnika Masona Rotschilda koji je kreirao umjetničku kolekciju NFT-ijeva inspiriranim kultnim Birkin torbama.

U kolekciji koja se prodavala pod sloganom ‘Not Your Mother‘s Birkin‘, umjetnik je redizajnirao čak stotinu torbica, a premda je bila riječ o virtualnim torbicama izrađenim od piksela, a ne prave kože ili krzna, kod publike su imale sjajan prolaz, a jedna (ponavljamo, virtualna) torbica prodana za čak 42 tisuće dolara. Umjetnik je kolekcijom želio ukazati na činjenicu da su torbice izrađene od prave kože te da, uz sav napredak u tehnologiji, nema potrebe za okrutnošću nad životinjama. Na aktivističkim Meta Birkins torbama, odnosno prodaji NFT-ija, zaradio je procijenjenih 110 milijuna dolara, a Hermèsu je dužan platiti odštetu od 133 tisuće dolara.

Povreda žiga

Rotschild je torbice ponudio na NFT tržištu Opensea, a početna cijena iznosila je 0,1 ETH-ova koji su, u trenutku lansiranja, vrijedili 450 dolara. Francuski modni div, dakako, nije bio oduševljen umjetničkom reinterpretacijom svog dizajna, a još manje poduzetničkim pothvatom umjetnika pa su ga, nakon opomene da NFT-ijeve ukloni, odlučili tužiti.

Iako su Rotschildovi odvjetnici tvrdili da je riječ o prikazu te da torbice nemaju konkretnu materijalnu već isključivo umjetničku vrijednost, Hermèsov je pravni tim smatrao da imaju osnovu za ulazak u spor. Prema njima, potez se ne može opravdati umjetničkom slobodom jer je Rotschild zloupotrijebio njihov trademark, a uspjeh kolekcije jedino i isključivo može zahvaliti kultnom statusu Birkin torba.

Umjetnik će se žaliti na presudu, jer smatra da mu prvim amandmanom zajamčeno pravo na ovakav tip stvaralaštva i umjetničku reinterpretaciju svijeta koji ga okružuje. Iako je on NFT-ijeve prodavao, tvrdi, to i dalje ne znači da nije riječ o umjetnosti, a ovaj slučaj je izuzetno važan za budućnost stvaralaštva u metasvemiru. Ako je suditi prema ovom sporu, umjetnička sloboda postoji i u virtualnom svijetu, ali samo ako u nju ne petljate velike brendove.

21. travanj 2024 17:44