Život
StoryEditor

Umjetnička zaklada Joan Mitchell tuži neposlušnu modnu kuću Louis Vuitton

23. Veljača 2023.
Modna je kuća umjetnička djela Joan Mitchell koristila za reklamiranje torbice Capucine iako im je jasno rečeno da to ne smiju činiti

Nakon što je modna kuća Hermes dobila tužbu protiv umjetnika koji je bez njihovog dopuštenja reinterpretirao čuvene Birkin torbe, a potom ih izložio (i prodavao) kao NFT, konkurentskoj modnoj kući Louis Vuitton su ovaj put ljubitelji umjetnosti uručili tužbu.

Naime, Joan Mitchell Foundation (JMF) navodno je digla tužbu protiv modnog brenda jer su u kampanji koristili umjetnička djela Joan Mitchell bez njihovog dopuštenja. Da bi ironija bila veća, u reklami glumica Léa Seydoux torbicu Capucine nosi pred slikom ‘La Grande Vallée XIV‘ koja je izložena na izložbi ‘Monet – Mitchell‘ u organizaciji privatne zaklade Louis Vuittona.

Kako prenosi ARTnews, iz JMF-a su tražili da Louis Vuitton smjesta povuče kampanju i objavi ispriku, jer je ‘izuzetno važno da shvate da to nije ono što su dogovorili‘.

Odbijen zahtjev

– Moje je pitanje kako se to uopće dogodilo. Iskreno, ne razumijem zašto su to napravili. Zaista ne razumijem – kazala je Christa Blatchford, izvršna direktorica zaklade Joan Mitchell.

Potvrdila je da ih je tijekom prosinca LV nekoliko puta kontaktirao te su svaki put odbili zahtjev za korištenjem radova umjetnice Joan Mitchell u komercijalnim kampanjama te naglasili da ih smiju koristiti isključivo u edukativne i umjetničke svrhe.

Unatoč tom jasnom stavu, modna je kuća odlučila raditi po svome. Blatchford je izrazila žaljenje što će zbog ovog slučaja preispitati buduće suradnje s komercijalnim partnerima, jer je misija zaklade podupirati živuće umjetnike, dok se Louis Vuitton služi umjetničkim djelima Joan Mitchell kako bi prodao luksuznu torbicu vrijednu 10,5 tisuća dolara.

Inače, izložba ‘Monet-Mitchell‘ u organizaciji Louis Vuitton Foundationa traje od konca listopada pa do 27. veljače, a njihov je cilj bio stvoriti svojevrstan dijalog između radova impresionista Claudea Moneta i jedne od inicijatorica pokreta apstraktnog impresionizma, Joan Mitchell.

24. travanj 2024 03:08