Život
StoryEditor

Unatoč svim mjerama sigurnosti, mladi i dalje lako nabavljaju drogu preko Instagrama

18. Svibanj 2022.

Da bi se suzbila prodaja i reklamiranje ilegalnih supstanci, Instagram bi trebao strože kontrolirati objavljeni sadržaj. No, to, očito, ne žele

Iako je tehnološki div Meta zbog pritiska regulatornih tijela veću pažnju posvetio sigurnosti i uveo nova pravila ponašanja na svojim društvenim platformama, novo istraživanje Tech Transparency Projecta pokazuje da su one i dalje toksične, ali i da mladima služe kao kanal za nabavku ilegalnih supstanci.

Neki se profili čak, tvrde u istraživanju, bave aktivnom prodajom droge poput MDMA. Iako iz Instagrama uporno tvrde da kontroliraju i eliminiraju hashtagove kojima se spominje droga, korisnicima je dovoljno upisati termin u tražilicu (bez 'ljestvi') i dobit će sadržaj koji ima veze s kupnjom, prodajom i/ili konzumacijom droge.

Kako prenosi magazin Forbes, istraživači su tako pretraživali 'mdma for sale' (ne #mdma) ili 'oxy' (skraćenica za oksiodon), a Instagram im je izlistao hrpu profila vrlo upitnog sadržaja i namjene. Dakako, ne prodaju svi drogu, ali se među njima mogu pronaći oni koji to doista čine.

Jalova zaštita

Kako je kazala direktorica Tech Transparency Projecta, Katie Paul, Instagram eliminira hastahove koji imaju veze s drogom, blokira takve profile i lijepi upozorenja, ali to, naprosto, nije dovoljno. Kako tvrdi, Instagram odbija poduzeti ozbiljnije korake, jer će to i njima napraviti štetu.

Naime, da bi se suzbila prodaja i reklamiranje ilegalnih supstanci, Instagram bi trebao korisnicima ograničiti vrijeme koje provode na platformi i još strože kontrolirati objavljeni sadržaj. Iz Mete su pak izjavili da su sporne profile koje im je dostavio Tech Transparancy blokirali te da sami uspijevaju pronaći i eliminirati 96 posto sadržaja koji ima veze s drogom i to prije nego ih korisnici prijave.

No, ma koliko se oni trudili, Instagram, platforma s milijardu korisnika, i dalje nije sigurno mjesto, posebno za mlađe korisnike. Osim što je priličan izazov kontrolirati toliku količinu sadržaja koji se objavljuje svake minute, Instagram odbija priznati da je uzrok problema.

Čak su nedavno istraživanje koje je pokazalo štetan utjecaj na mentalno zdravlje mladih, proglasili netočnim, odnosno da su zaključci doneseni na temelju premalog uzorka. Tech Transparency je, međutim, dokazao da je njihova sigurnosna politika puna rupa te da algoritam doista preporučuje profile sa 'srodnim sadržajem'.

Tako su, primjerice, otkrili da je platforma blokirala hashtag #fetanyl, ali nije #fetanylcalifornia; #xanax je blokiran za pretraživanje putem računala, ali nije na mobilnoj aplikaciji, a nakon što su putem lažnog računa 'zapratili' dilerski profil, algoritam im je preporučio njih još nekoliko.

U svakom slučaju, Instagram može pričati koliko hoće, ali im je Tech Transparency srušio argumente. Mogu li se, i kad je droga u pitanju, vaditi na premali uzorak?

24. travanj 2024 16:24