Život
StoryEditor

Većina najmlađih milijardera zapravo su nepo babies

11. Svibanj 2024.

Nešto ranije ove godine, američki poslovni magazin Forbes objavio je popis najmlađih milijardera u svijetu, ali među njima po prvi put u petnaest godina nema niti jedne self-made osobe ispod 30 godina. Kako Forbes prenosi, 25 najmlađih ljudi s liste svjetskih milijardera stari su 33 godine ili mlađi, a zajedno vrijede 110 milijardi dolara. Nekoliko ih se može pohvaliti time da su svoja carstva izgradili u potpunosti sami, kao što je u slučaju aplikacije Snapchat iza koje stoji Evan Spiegel (33), lancem sportske odjeće Gymshark čiji je osnivač Ben Francis (31) i Oculus VR u vlasništvu Palmera Luckeya (31).

Forbes je na svoju listu uvrstio ukupno 25 osoba, od kojih su sve stare 33 godine ili mlađe, a poredali su ih od najstarijih do najmlađih. Iznosi njihovih neto vrijednosti su iz ožujka ove godine. Tako se prvi na popisu pronašao upravo Evan Spiegel, vlasnik i kreator popularne aplikacije Snapchat sa neto vrijednosti u iznosu od 3,1 milijardi dolara, a na posljednjem mjestu kao najmlađa milijarderka nalazi se Livia Voigt.

Po prvi put, nakon 2009. godine, svaki milijarder ispod 30. godine naslijedio je svoje bogatstvo. Djelomičan razlog je i što su neki od prijašnjih self-made milijardera jednostavno ostarjeli te je time započeo proces međugeneracijskog prijenosa bogatstva.

Najmlađi, a najbogatiji

Mjesto najmlađeg milijardera u svijetu zauzela je Livia Voigt iz Brazila, koja ima tek 19 godina te i dalje studira. Njezina vrijednost procjenjuje se na 1,1 milijardu dolara zahvaljujući manjinskom udjelu u tvrtki WEG, koja proizvodi elektronsku opremu. Werner Ricardo Voigt, Livijin djed, suosnivač je WEG-a zajedno sa Eggonom Joao da Silvom i Geraldom Werninghausom. Livia i njezina starija sestra Dora Voigt de Assis (26) dvije su od sedam novih lica među 25 najmlađih milijardera te dvije od ukupno 18 nasljednika među ostalim imenima na Forbesovoj listi.

Najbogatiji nasljednici koji su se pronašli na ovoj listi su irska braća Mistry, stari 25 i 27 godina, i čija se vrijednost procjenjuje na 4,9 milijardi dolara zahvaljujući konglomeratu Tata Sons smještenom u Mumbaiju, a koji se bavi spajanjem IT-a i komunikacija te inženjerstva i energije. Svoj manjinski udio u tvrtki dobili su nakon smrti njihova oca, Cyrusa Mistryja, u 2022. godini.

Clemente Del Vecchio, talijanski 19-godišnjak, dobio je poveći udio u talijansko-francuskom EssilorLuxottica, koji posjeduje Ray-Ban, nakon smrti Leonarda Del Vecchia također u 2022. godini. Njegova braća Leonardo Maria (28) i Luca (22) također su među nasljednicima. Sljedeća na popisu je Sophie Luise Fielmann, dvadeset i devetogodišnja njemačka nasljednica Fielmann AG koji se specijalizira u izradi naočala, a koji joj je ostavio otac Günther Fielmann, nakon što je preminuo početkom ove godine.

Započelo je međugeneracijsko prenošenje bogatstva

Ovi podaci ukazuju na početak dugo iščekivanog generacijskog prijenosa bogatstva diljem svijeta. U Sjedinjenim Američkim Državama, Baby Boomeri (Baby Boomers), naziv za osobe rođene između 1946. i 1964., drže 95,9 bilijun dolara od ukupno 147,1 bilijuna dolara bogatstva u kućanstvu, što predstavlja vrijednost ukupne imovine u vlasništvu kućanstva nakon što otplate sve ono što se od njih očekuje, kao na primjer poreze. Sve stariji milijarderi kao što su Charles Koch (88) i Phil Knight (86) već se pripremaju predati štafetu svojoj djeci.

Postoji razlog zašto je tako puno mladih milijardera zapravo naslijedilo bogatstvo. Mnogi od tipičnih self-made osoba, kao što je Mark Zuckerberg (39) s Metom, sada su odrasli, što znači da zapravo nisu zamijenjeni nego su jednostavno promijenili položaj na ljestvici. Ove godine, na popisu se pronašla svega jedna self-made pridošlica među 25 najbogatijih, a njegovo ime je Shunsaku Sagami i on je 33-godišnji japanski trgovac akvizicijama čija kompanija M&A Research Institute Holdings koristi AI kako bi spojili klijente. Tvrtka je postigla golemi uspjeh u lipnju 2022. godine, a cijena dionica od tada je porasla za 800 posto.

Najveći porast prihoda iz godine u godinu doživio je Mark Mateschitz sa svojim Red Bullom, čije je bogatstvo poraslo za 4,9 milijardi dolara, a slijedi ga Michal Strnad, koji je naslijedio i sada vodi češki industrijsko-tehnološki holding Chezchoslovak Grupu čija je vrijednost sada veća za 2,4 milijardi dolara nego prošle godine. Bitno je napomenuti da Mateschitz ipak nije sam zaslužan za svoje bogatstvo nego to uvelike može zahvaliti svome ocu.

Najbogatija osoba na svijetu, Bernard Arnault, koji posjeduje konglomerat većinu luksuznih brendova pod nazivom LVMH trenutno ima 75 godina i nedavno je svojoj djeci dodijelio vodeće pozicije unutar kompanije.

U 2024. godini već je 141 milijardera više nego što je bilo u prošloj godini, što milenijalce, generaciju rođenu između 1981. i 1996. godine, svrstava u najbogatiju generaciju ikada. Iz svega priloženoga lako se da zaključiti da je većina starije generacije sama stekla svoje bogatstvo koje su prenijeli na svoju djecu i tako se niz samo nastavio, stoga je danas većina mladih, financijski najuspješnijih pojedinaca svoje bogatstvo naslijedila, a čini se da će se njihov broj samo povećavati.

08. lipanj 2024 15:25