Život
StoryEditor

Videom prokleti milenijalci: Prestari za TikTok, premladi za Facebook

25. Rujan 2022.

Sad je, valjda, jasnije zašto je generacija Y spala na Instagram i LinkedIn. Teško da će ih netko ondje ismijati zatekne li njezine pripadnike poluotvorenih usta iz kojih nikako da izađe makar i pogrešan ton. No mučni zastoji, obično na početku videozapisa objavljenih na drugim mrežama i kanalima, postali su novi razlog zbog kojeg je gen Z otpisala milenijce kao autore vjerodostojnih videa. Postali su popularan objekt kulture izrugivanja

Ako je vjerovati generaciji Z, postoji jedan izdajnički znak koji otkriva dobnu skupinu osobe koja snima video na internetu – tzv. milenijska stanka. To je izraz koji je skovala @nisipisa, youtuberica i tiktokerica iz Bostona, i koji se jako dobro uhvatio u toj mladoj zajednici. Mladi tiktokeri govore o tome kao o jezivoj pauzi koju, očito, svi stariji od 25 godina ne mogu izbjeći prije početka ili tijekom snimanja videosadržaja. Riječ je o tome da osoba, nakon što stisne ‘snimi‘, pričeka djelić sekunde kako bi bila sigurna da je TikTok zaista počeo snimati. I ta stanka od djelića sekunde očito je urnebesna klincima koji se na TikToku izruguju načinu na koji je milenijci naprave prije početka snimanja.

Tehnički mamurluk

Ta stanka mogla bi se objasniti tehničkim mamurlukom jer su, naime, prijašnje generacije upotrebljavale i odrastale sa starijom tehnologijom koja nije odmah reagirala kao današnje društvene mreže i platforme. Ipak je trebalo pričekati tu sekundu da se uvjerimo da je kamera počela snimati. Iako su milenijci naviknuti dokumentirati svoje živote fotografijama, milenijska stanka pokazatelj je njihove nelagode pri snimanju videa za razliku od generacije Z koja se savršeno snalazi u videoformatu.

Izdajnički znak koji otkriva dobnu skupinu osobe koja snima video na internetu dobio je naziv ‘milenijska stanka‘. Kao da svi stariji od 25 godina – nakon što stisnu ‘snimi‘ – pričekaju djelić sekunde kako bi bili sigurni da je TikTok doista počeo snimati. I ta pauza od djelića sekunde urnebesna je klincima

– Na TikToku su ključne prve tri sekunde. Budući da publika u tim sekundama odlučuje je li sadržaj zanimljiv ili nije, nastaje problem tzv. milenijske stanke. To je termin koji opisuje milenijce jer njima treba nekoliko trenutaka da počnu govoriti u kameru nakon što se upali. Gen Z pak, čim stisne ‘snimaj‘, počne govoriti i predstavljati svoje teme. N​nakon što pritisnu record, milenijci ​najčešće ​udahnu, pripreme se za govorenje i tek onda počnu – objašnjava nam tiktoker i mentor za TikTok Dario Marčac ​te dodaje kako on u tome ne vidi prevelik problem sve dok je sadržaj autentičan.

Autentični sadržaj

Svi tiktokeri s kojima smo razgovarali upravo autentičan sadržaj navode kao jednu od najvažnijih stavki koje njihovi pratitelji iznimno cijene.

– Današnjoj publici više nisu interesantne fotošopirane slike i videi puni filtara i savršene postprodukcije, danas se traži sirovi video u kojem publika može osjetiti energiju kreatora i poistovjetiti se s njim – kaže Marčac i dodaje kako se u posljednje vrijeme stvorila averzija prema, nazovimo to tako, umjetnom, fotošopiranom sadržaju koji prevladava na npr. Instagramu.

Tiktoker i vlasnik tvrtke DD Studios Petar Kokalj kaže da generacija Z u trenu može uočiti neautentičan i isključivo komercijalan sadržaj te da je zbog odrastanja uz društvene mreže netolerantna prema svemu što sliči oglasu. Stoga je, smatra, ključan izazov autentično i neinvazivno ispričati svoju priču, pokazati svoj proizvod i privući pozornost pratitelja. Čini se da se ipak radi o oglasima i komercijalnom sadržaju ako je cilj pokazati (i prodati) svoj proizvod, ali onako, pomalo skriveno ili subliminalno. Iz toga proizlazi da ta mlađa generacija više voli subliminalne i ‘podvaljene‘ oglase nego one koji ciljaju u glavu. Ali to i ne začuđuje jer je, kako njezini pripadnici kažu, odrasla s društvenim mrežama, gdje je neoznačavanje oglasa i prikriveno oglašavanje na vrhuncu.

Milenijci i oni stariji pak mogu nanjušiti to skriveno oglašavanje i diže im se kosa na glavi kad influenceri svaki dan obožavaju drugi proizvod, kad bočice raznih proizvoda bez veze stoje u kadru. Navikli smo se na te fore, pa više baš i ne prolaze, ali generacija Z u tom načinu prodaje priče vidi autentičnost.

Nova komunikacija

Zapravo, društvene mreže više i nisu usmjerene na milenijce, generaciju X i boomere, pa i ne začuđuje taj oblik komunikacije. Njihova je ciljana publika upravo generacija Z. Upravo se zato platforme na kojima dominiraju ‘stari‘, poput Facebooka ili Instagrama, polako napuštaju i odmiču od fotografije kao najvažnijeg sadržaja te jure prema tome da postanu što sličnije TikToku i ukorijene videosadržaj.

Mlađa generacija, čini se, više voli subliminalne i podvaljene oglase od onih koji ciljaju u glavu. Ipak je odrasla s društvenim mrežama na kojima je prikriveno oglašavanje na vrhuncu

– TikTok definitivno je promijenio način na koji danas mladi konzumiraju sadržaj, a transformacija se ubrzala s pandemijom covida. Videozapisi na toj platformi promijenili su paradigmu komunikacije videoformatom, a kreatori i brendovi koji su shvatili kako igrati tu igru postigli su izvrsne rezultate. Oni drugi, koji su zaostali u utrci, često su se žalili i pronalazili razloge zašto je TikTok ‘samo za djecu‘ ili ‘društvena mreža za ples‘ iako je on u stvarnosti izrastao u nešto mnogo više – ističe Kokalj.

‘Prepakirane‘ kopije

Dokaz je i činjenica da svi ostali divovi na tržištu društvenih mreža pokušavaju konkurirati TikToku kopirajući njegove koncepte vlastitom alternativom: Instagram ima Reels, YouTube Shorts, a Snapchat Spotlight. Sve su to u osnovi kopije TikToka ‘prepakirane‘ s malo drukčijim korisničkim sučeljem. Zapravo, cijelo vrijeme svjedočimo tomu da se trendovi rađaju na TikToku, a zatim kopiraju na druge platforme od sedam do četrnaest dana poslije. Nedavno provedeno istraživanje ​otkrilo je da se mladi za pretraživanje češće koriste TikTokom nego Googleovom tražilicom, što je golem uspjeh te platforme. Isto istraživanje pokazalo je također da se generacija Z okreće toj društvenoj mreži i kad traži mjesta koja želi posjetiti. Recimo, recenzije restorana na Googleu​ manje su joj važne od toga što je o nekom restoranu rekao tiktoker.

Jaz i jeza

Jednostavno, milenijci moraju priznati da više nisu vruća roba na internetu. Oni jesu prvi uplovili u world wide web, prvi su se susreli s društvenim mrežama poput MySpacea i bili su prva kohorta koja gleda kako im mladost blijedi u stvarnom vremenu dok su bili prilijepljeni uz ekrane. Nekad su vladali internetom, ali to vrijeme polako je na zalasku. Brendovi se više ne bore za njihovu naklonost na mreži, kao ni svi silni algoritmi društvenih mreža. Internet je krenuo dalje, a milenijci se mogu ili prilagoditi ili, poput generacije X, koja još sluša Pearl Jam, ne mariti hoće li zbog svojih izbora izgledati staro. Kako savjetuje tiktokerica Nika Iličić, prije svega bi trebali prestati biti opterećeni sami sobom.

– Opustite se i samo počnite: počnite snimati, objavljivati i stvarati sadržaj jer će vam poslije biti žao što to niste radili prije – savjetuje Iličić.

Ništa od toga, zapravo, nije nužno loše, sve generacije imaju svoje veselje, ali nema ništa tužnije nego vidjeti nekoga od četrdesetak godina kako na TikToku očajnički pokušava usvojiti manire dvadesetogodišnjaka. To je posebna vrsta jeze. 

KAKO SE PRAVILNO SNIMATI: Recept protiv milijenijske pauze

Jednostavno, nemojte snimati video u komadu, savjetuje mentor za TikTok Dario Marča kako izbjeći milenijsku stanku.

–​ Videi na TikToku sadržaj su kratkog formata koji u prvoj sekundi prelazi na konkretnu stvar. Nepotrebno zastajkivanje možete izbjeći razdvajanjem videa po sekvencijama. Kad ga snimam, većinom ga podijelim u nekoliko dijelova: uvod, zaplet, vrhunac radnje i rasplet. Nerijetko ga snimim s nekoliko stanki. Tako izbjegnem one nepotrebne i predug prelazak na srž videa – objašnjava Marčac.

Navodi i da se u uređivanju lako izbrišu dijelovi s nepotrebnim zastajkivanjem.

Tiktokerica Nika Iličić također kaže da danas nije problem snimiti video i editirati ga tako da se izrežu svi uzdasi, mrmljanja i tišina. Uistinu je, kaže, lako to i naučiti i primijeniti. No ističe:

– Prestanite se opterećivati jeste li zgodni pred kamerom, vide li vam se bore, prištevi ili pore. Nikoga nije briga, tj. nikoga normalnog nije briga. Dakle, odgovor je: prestanite se opterećivati i opustite se!

26. travanj 2024 23:04