Život
StoryEditor

Zašto upotreba mobitela u hodu nije smiješna kao u Monty Pythonu, nego opasna

15. Siječanj 2024.
John Cleese u skeču o Ministarstvu smiješnog hodanja iz TV serije Leteći cirkus Montyja Pythona

U vrijeme legendarne serije Leteći cirkus Montyja Pythona nije bilo mobitela, pa je John Cleese u nezaboravnom skeču o Ministarstvu smiješnog hodanja koristio klasičnu aktovku. Pa, iako ministarstvo izvan te serije nije nikad nigdje osnovano, postoje ozbiljni laboratoriji koji analiziraju hod i općenito svakodnevne ljudske pokrete u stvarnom vremenu.  

Istraživači s bečkog Veleučilišta Campus Wien proučavali su aktualnu pojavu ako ne smiješnog, ali svakako posebnog načina hodanja - kako hodanje s mobitelom u ruci utječe na hod i sustav organa za kretanje, a rezultati studije objavljeni su u časopisu Heliyon.

Cilj istraživanja bio je utvrditi kako se uobičajen hod razlikuje od onog pri kojem osoba rabi pametni telefon. I doista, razlika je pozamašna, a ono što su voditelj istraživanja Sebastian Durstberger i njegov tim doznali pomalo je zabrinjavajuće, tvrdi se u priopćenju Grada Beča.

Naime, dok hodamo istovremeno baratajući mobitelom, brzina hoda se usporava, koraci postaju širi, a naše tijelo pritišće dugme za takozvani sigurnosni način rada. Pogodna je okolnost što širi koraci umanjuju mogućnost pada, no s druge strane dolazi do većeg opterećenja vanjske strane zgloba u koljenu, a dugoročne posljedice baš i nisu obećavajuće jer na taj način hrskavica i menisk tijekom godina gube na otpornosti što prema najcrnjim prognozama istraživača danas-sutra može uzrokovati artrozu.

Za potrebe studije 27 ispitanika hodalo je na posebno izrađenoj traci za trčanje ispred platna zakrivljenosti od 180 stupnjeva na kojemu se projiciralo virtualno okruženje popraćeno zvukovima stvarne pozadinske buke. Što se pritom moglo primijetiti? Mali su markeri na različitim dijelovima tijela ispitanika njihove pokrete prikazivali u trodimenzionalnom obliku u stvarnom vremenu i određivali vrijednost pokreta zglobova i sile koja pritom nastaje. Zahvaljujući mjernim pločama u traci po kojoj su ispitanici hodali, dalo se iščitati opterećenje i položaj stopala. Osim hodanja, ispitanici su bavili i računanjem – prvi puta napamet, a zatim im je u tome pomogao, pogađate, pametni telefon. I tako je uočena razlika u hodu.

Dakle, pazite da zbog mobitela ne zaradite artrozu; a usput ne bi bilo loše pripaziti i na jednu još veću opasnost – neoprezno prelaženje ceste s mobitelom u ruci.

02. ožujak 2024 04:14